Лекари излизат на протест срещу листите на чакащи

OFFNews Последна промяна на 06 април 2015 в 15:37 1842 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Лекари от цялата страна ще излязат на символичен протест във вторник срещу новата методика в здравната система, която предполага разделянето на здравния пакет на три части – базов, допълнителен и спешен.

Новата методика предполага въвеждане и на листи на чакащите за заболявания, които не налагат спешна намеса, като пациентите ще могат при желание от тяхна страна да не чакат, а да заплатят за лечението си и да бъдат лекувани веднага.

Акцията ще се проведе на 7 април, когато се отбелязва Световния ден на здравето.

Моделът трябва да остане поне такъв, какъвто е в момента, а после да се търси решение за подобряване на ситуацията, обявиха организаторите на протеста от Българската болнична организация, Сдружение на общинските болници и Националната асоциация на частните болници.

Те се обявиха и против новата методика за заплащане на болниците, според която ще се заплаща 95% от медицинската помощ за миналата година.

По думите им по досегашния модел парите следват пациента, а според новия модел пациентите ще трябва да следват парите и да търсят болница, в която да има достатъчно финансиране.

Организаторите на протеста подчертаха още, че вече са започнали подписки на лекари и на пациенти в цялата страна против новата методика.

Те подчертаха, че Здравната каса трябва да стане независим орган. В момента в НЗОК има около 3000 служители, затова е по-добре тя да стане отдел в Министерството на здравеопазването, какато беше преди, казаха те.

Те допълниха, че в методиката за листи на чакащите не са определени точни правила за съставянето им и всяка болница сама решава.

Това не работи за никой от нас. Методиката ще затрудни финансирането на болниците и ще доведе до фалити, подчерта председателят на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт доц. Стайко Спиридонов.

Първо трябва да се направи остойностяване на медицинската услуга. Това ще доведе до реално ценообразуване. В момента никой не знае какво се продава на НЗОК, а НЗОК не знае какво купува, подчерта той.

По думите му болниците в България не са много. Много са леглата в тях. Затова трябва да се направи здравна карта, която обаче досега никой не е успял да направи.

Най-скъпата част от една болница е нейната инфраструктура. Затова е добре да има частни болници, тъй като държавата не плаща за инфраструктура, коментира доц. Спиридонов.

Той допълни, че трябва задължително да се въведе самоучастие в здравеопазването. Ако пациентите не заплащат допълнително за здраве, никога няма да можем да регулираме разходите, категоричен е той.

В здравната система има 2 млрд. лева нерегламентирани плащания. Аз обаче оправдавам лекарите, които вземат допълнително пари, защото не е нормално лекар с 15-годишен стаж да получава под 900 лева заплата, каза още Спиридонов. 

Невъзможно е болниците да са на печалба. Никой не би искал да види такова нещо. Частните болници едва успяват да изплатят разходите си, а често в края на годината теглят кредити, за да се разплатят, коментираха организаторите на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2015 в 18:14

Пълна простотия! Аз съм в системата на здравеопазването като студент! Изказването на "уважаемият" собственик на частна болница цели да се затвърди позицията на частните болници като нелоялни конкуренти на държавните. Не искат държавните да минават на пазарно-конкурентен принцип, за да не създават конкуренция на частните. Истината е в тотална либерализация, отхвърляне на монопола на НЗОК, привличане на инвеститори, които да създадат различни частни здравноосигурителни фондове, отпадане на твърдите клинични пътеки, лимити и т.н.

06.04 2015 в 16:22

Долу фашизоидите,мутрите и псевдопатриотите.Да живей Сириза.