Управителят на НЗОК: Лекари предписват нарочно скъпи лекарства

OFFNews 09 март 2015 в 21:06 4325 5

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Хората си мислят, че лекарствата в България са скъпи, но истината е, че много лекари изписват скъпи медикаменти.

Това заяви пред БНТ изпълняващият длъжността управител на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Иначе реално погледнато цените на лекарствата в България не са високи, особено в сравнение с редица западни страни. Но се предписват скъпи лекарства. Много често причината за това е, че те са по-добре рекламирани, по-добре са изтъкнати техните предимства, обясни Тодорова.

Управителят на Касата обясни и че в момента НЗОК прави проверка на лекарските екипи в болниците.

От Българския лекарски съюз непрекъснато обясняват, че лекарите напускат България и има недостиг на лекари. В същото време обаче в много болници се разкриват нови дейности, за които има пълен комплект лекари, коментира Румяна Тодорова.

По думите й в рамките на двата й мандата са разкрити 100 нови болници, въпреки че няма нужда от толкова много болници, особено в някои градове – София, Пловдив, Пазарджик.

По повод предстоящия избор на нов управител на НЗОК Тодорова обясни, че не се е кандидатирала, защото е усетила, че има недоверие към нея, което й е било показано няколко пъти.

Като пример тя посочи няколкократното й напомняне, че мандатът й изтича.

Аз няколко пъти казах на колегите това, за да може да се избере управител, но това беше изтълкувано като създаване на кризисна ситуация, подчерта Тодорова.

В момента има само един кандидат за управител на НЗОК – д-р Глинка Комитов, предложен от ГЕРБ.

Тодорова заяви, че одобрява либерализирането на здравното осигуряване, но предлага да се използва надграждащия модел, защото има още какво да се направи в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови