Общински болници предупредиха, че ще фалират с новата методика на НЗОК

OFFNews 02 март 2015 в 19:37 3438 0

Сдружението на общинските болници предупреди, че новата методика, по която Здравната каса ще заплаща на лечебните заведения, ще доведе до фалита на болниците.

Новата методика на НЗОК предвижда на болниците да се плащат 90% от разходите за медицински дейности от миналата година, а спешните болници да получават 95% от миналогодишните си разходи.

Лечебните заведения ще трябва да извършват приоритетно спешните и неотложните операции, а по-леките случаи да бъдат включвани в листи на чакащите.

Новата методика ще доведе до това пациентите да ходят от болница в болница, а общинските болници ще фалират, обясни пред БНР председателят на сдружението и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

При нас става така, че колкото повече ти работиш, ти затъваш, за общинското здравеопазване говоря. Ако вие направите справка, вие ще видите, че общинските лечебни заведения държат един константен бюджет, ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинското здравеопазване, нека си каже, защото ние в момента се гърчим в агония и се чудим какво да правим, обясни д-р Тотев.

Той посочи, че Българският лекарски съюз обжалва постановлението на Министерския съвет, с което НЗОК се задължава да заплаща на болниците само след проверка дали дължат осигуровки и данъци на държавата. Според лекарите това ще бави плащанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови