Кои алергии обостря зимата

OFFNews 18 януари 2023 в 09:40 1746 0

д-р д-р Шасине Вели
д-р Шасине Вели, Клиника по спешна токсикология на ВМА.

Противно на обичайните представи, че пролетта е времето, в което се провокират най-много алергии, зимата може да е сезон за отключване и/или обостряне на алергични реакции, коментира д-р Шасине Вели, част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА.

Алергията е имунно обусловена реакция на свръхчувствителност, която възниква обикновено към безвредни субстанции от околната среда. Зимата е сезон, в който климатичните условия допълнително могат да причинят много неприятни усещания и дискомфорт при алергичните пациенти, казва тя и допълва, че алергия може да бъде развита във всяка възраст, а СЗО поставя болестта на четвърто място сред социалнозначимите заболявания.

Кои са предпоставките за поява на алергична реакция в студеното време?

През зимните месеци хората прекарват повече време в домовете си, в затворени, непроветрени помещения, и по този начин могат да бъдат изложени на повече инхалаторни алергени, което от своя страна да доведе до симптоми на алергичен ринит. Инхалорните алергени в домовeте са акарите, пърхотът от домашни любимци, хлебарките, спорите на плесени. Обичайните симптоми на алергичният ринит са често кихането, течащият или запушен нос, сърбежи в носа и очите, пояснява алерголожката.

Зимата е времето, в което се наблюдава и относително понижаване на защитните сили на организма. Зачестяват вирусните инфекции, които са също едни от най-честите причини за влошаване на контрола на алергичния ринит и астмата. Комбинацията от минусови температури и мъгла сама по себе си може да предизвика тежък астматичен пристъп, протичащ с упорита кашлица, свирене в гърдите, затруднено дишане, обща слабост, казва д-р Вели.

Кожата често е съвсем открито изложена на зимни условия и също страда. Основните фактори, които ѝ въздействат са студеният и сравнително по-сух въздух, по-изразените температурни амплитуди, влиянието на вятъра и замърсяването на въздуха. Всички тези фактори водят до значително изсушаване на кожата – намаляване на хидратацията ѝ.

Атопичният дерматит е сред най-често обострящите се кожни проблеми през зимата. Заболяването има разнообразни клинични симптоми в зависимост от възрастта. По време на кърмаческия период кожните обриви се появяват по кожата на лицето (бузи), тялото и крайниците, обикновено кожата под пелените е пощадена. През детството обривите се ограничават най-често до гънките (задколенни, лакътни), кожата на врата. При възрастните водеща е сухотата на кожата, обривите често се разполагат по дланите, както и свивките на крайниците, казва д-р Вели.

Друго алергично заболяване, което е възможно да се появи по-често в зимните месеци е студовата уртикария. Тя се среща по-често при жени и се характеризира със силно сърбящ обрив, който наподобява ужилване от коприва, понякога и болка, а по откритите части на тялото, като чело, лице и нос, може да има силна болка. Освен от ниската температура, студовата уртикария може да се предизвика от силен вятър, плуване в студен басейн.

Диагностиката и проследяването на горепосочените състояния се осъществява от алерголог, а лечението им зависи от тежестта на симптомите и вида на алергиите. Някой от медикаментите са предназначени за контролиране на симптомите, а други, като имунотерапията, намаляват тежестта на реакцията на организма срещу конкретен алерген, изтъква д-р Шасине Вели.

Д-р Шасине Вели завършва "Медицина" в Тракийски университет в Стара Загора през 2009 г. Година след това работи в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА-София. А през 2011 г. е медицински представител. От 2011 г. до момента е част от екипа на Клиниката по спешна токсикология. Взема специалност по клинична токсикология през 2016 г. В периода 2016-2018 г е на длъжност "асистент". От 2018 г. специализира "Клинична алергология". Професионалните ѝ интереси са в областта на алкохолната зависимост, злоупотребата с психоактивни вещества и тежките интоксикации с медикаменти. Има участия в научни конгреси, конференции и симпозиуми, обучения и участия в семинари и конгреси на Българското дружество по клинична токсикология. Д-р Вели е член на Българския лекарски съюз, Българското дружество по клинична токсикология и Българската диабетна асоциация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови