Как да поддържате мозъка си здрав: невролози разкриват пет ефективни метода

OFFNews 19 юли 2023 в 07:30 4467 1

Мозъчни упражнения

Снимка pexels.com

Мозъчни упражнения

Във видеоклип в TikTok с над 10 милиона гледания докторантката по неврология Емили Макдоналд разказва за три неща, които прави всеки ден, за да защити мозъка си - сутрин не използва телефона си, мисли позитивно и избягва преработените храни.

Съветите, които Макдоналд дава във видеото си, не са лоши, твърдят двама невролози пред Business Insider. Но има много повече неща, свързани с поддържането на мозъка в добро здраве, и науката, която стои зад тях.

Джейсън Шепърд, доцент по невробиология в Университета на Юта, и Талия Лернер, доцент по неврология в Северозападния университет, разказаха пред Insider какво правят, за да поддържат мозъка си здрав.

1. Хигиена на съня

Спазването на добра хигиена на съня с шест до осем часа сън всяка нощ е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на мозъка си, казва Шепърд пред Insider. Той се стреми да си почива около шест до седем часа на нощ.

Сънят помага на мозъка да обработва нова информация, да формира спомени, да затвърждава нови понятия и идеи и да премахва токсичните натрупвания на протеини, известни като амилоидни плаки, които обикновено се натрупват в мозъка на хора с Алцхаймер.

Сънят също така спомага за повишаване на пластичността на мозъка, способността му да се адаптира към нови ситуации и преживявания. Изследванията показват, че колкото повече мозъкът ви може да се адаптира към нови предизвикателства, толкова повече можете да подобрите и запазите когнитивните си функции с напредването на възрастта.

2. Накарайте сърцето си да работи по-интензивно

Шепърд каза, че прави всекидневни упражнения, за да поддържа мозъка си здрав, тъй като редовните упражнения увеличават притока на кръв към мозъка, а силното сърце помага да се изпомпва достатъчно кръв към мозъка, за да се поддържа оптималната му работа.

Проучванията показват, че рискът от Алцхаймер е по-нисък при хората, които правят редовно физически упражнения. Те могат също така да забавят влошаването на когнитивните способности с напредването на възрастта.

Официалната препоръка на Центъра за контрол на заболяванията е 150 минути седмично умерени физически упражнения, но е по-добре да раздвижвате тялото си, отколкото да не правите нищо, казва Шепърд. За него това обикновено означава да разхожда кучетата си по няколко мили веднъж или два пъти на ден, а през уикендите да съдийства на мачове по ръгби.

3. Отидете на обяд с приятел

Самотата може да навреди на психичното здраве, емоционалното благополучие и здравето на мозъка, затова е важно да поддържате връзка с други хора, казва Лернер.

"Като цяло, хората със силни социални контакти живеят по-дълго - допълва тя. - Прекарването на време с други хора е полезно за емоционалния ви живот, а оттам - и за здравето на мозъка."

Проучванията показват, че силните социални контакти могат също така да намалят риска от депресия и тревожност и да помогнат на хората да се справят по-добре с трудностите.

Но поддържането на връзки с другите може да бъде предизвикателство, особено с напредването на възрастта, казва Лернер. Тъй като приятелите ѝ са пръснати из цялата страна, тя използва социалните медии и приложенията за съобщения, за да поддържа връзка с близките си.

Освен това тя редовно работи като доброволец в училището на децата си, за да се запознае с други родители в общността. "Дори и да нямате деца, доброволческата работа е полезна и полезна за вас", съветва тя.

4. Опитайте нови неща

Нови запознанства, нови места и предизвикателства могат да поддържат ума ви остър, да подобрят мозъчната пластичност и да укрепят мозъка ви, казва Шепърд.

Шепърд практикува това в живота си, като пътува до нови места и опознава други култури. Той също така обича да се занимава с хобита извън работата си като изследовател и професор. Такива за него са фотографията и слушането на класическа музика.

Опитването на нови неща не означава непременно, че трябва да харчите пари за пътуване или да се занимавате с ново хоби. То може да бъде толкова просто, колкото да се опитате да решите труден пъзел, който не сте решавали преди, или да се поставите в нова социална среда, където мозъкът ви може да се научи да се адаптира към различни хора.

"Мисля, че много от нас влизат в рутина и навици, в които всеки ден правим едно и също нещо", казва Шепърд. "Но научаването на нови неща помага за пластичността на мозъка и ако сте в състояние да използвате мозъка си по нови начини, можете да имате по-добри умствени резултати с напредването на възрастта."

5. Хранете се здравословно и пълноценно

Както Макдоналд посочва в своя TikTok, преработената храна е свързана с влошаване на когнитивните способности и повишен риск от деменция.

Много проучвания показват, че силно преработените храни, като пакетираните стоки или пържените картофи, могат да окажат отрицателно въздействие върху цялостното здраве и да увеличат риска от здравословни състояния, като диабет, висок холестерол или високо кръвно налягане. Тези състояния засягат различни органи по различен начин, но могат да навредят на целия организъм, включително и на мозъка ви.

"Ако имате високо кръвно налягане например, може да сте изложени на повишен риск от проблеми с мозъка, като инсулт или съдова деменция", казва Лернер. "Така че има много причини, поради които силно преработената храна е вредна за вас."

За да поддържате мозъка и тялото си здрави, ограничете преработените храни и се стремете да се храните пълноценно с плодове, зеленчуци, нетлъсто месо и пълнозърнести храни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

19.07 2023 в 08:17

Палео или Кето режим на хранене също много помага изчистването на "мъглата". Мозъка почва да работи мн добре.

Едно време са яли сиренце, сланинка, месце за закуска.

Сега само въглехидрати, и последващите инсулинови повишения и спадове през деня, са стресиращи за мозъка, настроенията и тялото като цяло.
 
X

Да помогнем на украинските деца!