Изпращат в прокуратурата договорите за китайските маски и респиратори

Непрозрачни процедури и завишени цени констатира проверка на служебното здравно министерство

OFFNews 24 юни 2021 в 10:45 1104 0

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ, поясни Димитър Петров.

„Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства.“

Проверката обаче показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

„Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров.

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, подчерта Димитър Петров. По думите му подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден.

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни д-р Петров.

„Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис.“

Не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден, категоричен е заместник-министърът.

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.

„Въпреки това е направена тази доставка.“

Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност, прогнозира Димитър Петров. „Като му изтече годността, ще бъде бракуван.“

Медикаментът е предложен за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.

„Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците.“

По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.

Националната детска болница - практически нищо не е свършено в този период. Водена е една безплодна кореспонденция. Този подход не може да остане“, коментира още заместник-министърът на здравеопазването.

„От вчера изводът е, че отива към нов проект", посочи зам.-министър Димитър Петров.


Новината за покупката на предпазни маски и респиратори за близо 6 млн. лв. беше съобщена от правителствения пресцентър в края на март 2020 г. Тогава правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура.

От пресцентъра направиха уточнението, че сделката е договорена лично от премиера Бойко Борисов по време на видеоконферентна връзка с  Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Договорено е било със средства, предоставени по Оперативна програма "Региони в растеж", здравното министерство да купи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата за 1.5 млн. евро. Така стойността на една маска излиза 1.2 евро или около 2.40 лева, а на един респиратор - 30 000 евро или около 60 000 лева.

Дни по-късно, на 3 април 2020 г. Министерският съвет одобрява проектодоговор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за покупката на 171 429 опаковки хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg) на стойност 582 858 щатски долара, тъй като в началото на пандемията се смяташе, че този медикаментът е основно терапевтично средство в борбата с коронавируса. Последвали проучвания показаха, че в много от случаите нежеланите реакции към препарата са повече от ползите за лекуваните.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II