Историята на Андриана, родена 680 грама, и лекаря, който я спаси от слепота

Янка Петкова 27 октомври 2022 в 08:07 16579 1

Андриана и проф. Александър Оскар

Снимка личен архив

Двегодишната Андриана и проф. Александър Оскар

Няма обикновени инвитро истории. Всяка е драматична по своему, всички си приличат, когато развръзката е щастлива. Но в историята на Андриана има екстремно преждевременно раждане, медици от три болници, които се опитват да закрепят 680 грама живот, и един специален лекар, за когото родителите палят свещ всеки път, когато влязат в църква.

Родена на Андреевден

Ваня Ценова и Христо Вакарелски живеят в с. Момина клисура, Пазарджишко. Четири години правят опити за дете, преди Ваня да забременее. Когато най-сетне това се случва, се оказва, че изпитанията тепърва започват, защото бъдещата майка развива „мълниеносна инфекция“. Прекарва две седмици в болница, околоплодните води изтичат, започва раждане и по никое време, на 30 ноември - Андреевден, в болница „Надежда“ се ражда Андриана Вакарелска. В 24-та гестационна седмица, 6-ти лунарен месец. “След 5 месеца и пет дни бременност“, както казва Ваня. Изключителният екип неонаталози на д-р Детелина Стоичкова от „Надежда“ успява да закрепи живота в 680-грамовото човече, но усложненията на преждевременното раждане предстоят.

На 14-ия ден от раждането си Андриана претърпя сложна сърдечна операция в Националната кардиологична болница, извършена от доц. Стоян Лазаров, със съдействието на д-р Румен Маринов, другите наши спасители – разказва Ваня. - Непрекъснато следяхме дали наддава, радвахме се на всяко грамче. През януари неонатолозите установиха проблем с ретината. Тя беше 850 г, интубирана, все още невъзстановена от сърдечната операция. Не можех да си представя, че може да се оперират очи в това състояние, споделя развълнувано жената.

Кой би се наел?!

Когато разбрах колко бързо Андриана е можела да стигне до пълна слепота заради двустранната ретинопатия, изтръпнах. Чудех се кой би се наел да извърши подобна операция?! Тогава от болница „Надежда“ ни казаха, че доц. Оскар (тогава все още беше доцент) може да го направи, споделя Ваня, която прехвърля остатъците надежда в ръцете на специалиста.

Колко опасна е ретинопатията?

Ретинопатията, свързана с недоносеността, е заболяване в резултат от неразвитото кръвообращение на ретината на новородените, обяснява героят на семейството проф. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. - Нормално ретината завършва своето кръвоснабдяване около 4-ата седмица след предполагаемия термин. При децата, които са родени преди 32 г. с. и с тегло под 1500 г, ретината е неваскуларизирана и заради това, че не е добре кръвоснабдена и има недостиг на кислород, се отделят субстанции, стимулиращи образуването на патологични кръвоносни съдове – един процес, който води до отлепване на ретината и детето развива необратима слепота.

Операцията на Андриана

Професорът пропуска подробностите по конкретния случай – новородено, с тегло около килограм, при това с оперирано сърце преди седмици и интубирано - извънредни обстоятелства, както и да го погледнеш, и описва интервенцията хладнокръвно:

Операцията е безкръвна, процедурата продължава около 30-40 минути. Възстановяването е от момента на прекратяване на интервенцията, тъй като ретината е мозъчна тъкан. Тя няма сетивни окончания, не боли. Децата плачат заради неприятното усещане и осветяването. Тъй като са с много ниско тегло, колегите неонатолози се притесняват да дават анестезия, за да не се потисне дихателният център и оттам да настъпят други усложнения, казва офталмологът, извършил прецизната процедура.

Защо са важни неонатолозите?

"Неонатологичните грижи имат пряко отношение към честотата и тежестта на развитие на ретинопатия - обяснява професорът. - Такива са и нашите наблюдения от последните 10 години в неонатологичните клиники, с които работим в София – СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и доц. Ралица Георгиева, "Майчин дом" и проф. Боряна Слънчева, болница „Надежда“ и д-р Детелина Стоичкова. Там честотата на ретинопатия е много малка и когато има такава децата са диагностицирани навреме, проведено е лечение, което е предотвратило прогресията на заболяването и необратимата загуба на зрение. Но в страната все още има неонатологични отделения, където или не се провежда скрининг, или скринингът не се прави както трябва и когато се установи проблем не се прилага съответното лечение."

Преди години ретинопатията е била водещата причина за детска необратима слепота в България, но сега е отстъпила от първото място. „По наблюдения от контактите с колегите неонатолози, тъй като няма регистър, около 350 деца годишно се раждат преди 32 г. с., или с тегло под 1500 г. Това са около 30 деца на месец. Около 4 от тези деца развиват ретинопатия, която изисква лечение. За съжаление, средно по едно до две деца месечно ослепяват, вследствие на усложнение на ретинопатия“, посочва специалистът.

Как се оперира в кувьоз?

Подобни операции са възможни, защото офталмолозите разполагат с необходимите технологии благодарение на "Българската Коледа" – това са апарати за скрининг, диагностика и лечение на недоносените деца. Такива възможности има не само в клиниката по очни болести, която оглавява проф. Оскар, а и в центрове в страната. В Александровска болница вече разполагат и с апарат за проследяване.

Случва се така, че точно на рождения си ден Андриана е поканена с родителите си на откриването на 19-ото издание на благотворителната инициатива. Домакин е Клиниката по очни болести, която получава четвъртото си дарение - дигитална система от най-висок клас за ранно и щадящо диагностициране на ретинопатии при недоносени или родени с ниско тегло деца.

Дни преди да "запише" първата си официална церемония, Андриана вече диша без помощта на кислороден концентратор. А него семейството купува, за да поддържа нивата на кислород в кръвта ѝ. Тя е първото бебе на болница „Надежда“, изписано с кислороден апарат заради бронхопулмоналната дисплазия, друго усложнение при екстремно недоносените бебета.

Перфектно зрение, без очила

Двегодишната Андриана се възстановява много добре, установи прегледът при професора преди дни. Зрението ѝ е отлично, при това без очила. Тя ще бъде наблюдавана от офталмолога в следващите години, каквато е практиката при недоносените деца.

А на професора, дръзнал да извърши операцията ѝ, му предстои национална конференция, посветена на превенцията и лечението на ретинопатията на недоносеността. Събитието е организирано от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, оглавявано от проф. Оскар, в партньорство с Българския лекарски съюз, под патронажа на президента и в контекста на 20-годишнината на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Форумът ще се състои на 12 ноември в Гранд хотел "София" в столицата.

Поканили сме неонатолози, очни лекари, които се занимават с този проблем, а и всички заинтересовани колеги. Ще обсъждаме съвременните аспекти в диагностиката и лечението на ретинопатията. Специално участие ще имат германски специалисти, създали европейската база данни за недоносени деца с ретинопатия, казва проф. Александър Оскар.

Най-хубавата част

Във всяка подобна история има думи на благодарност. Родителите ги редят, без да са запитани. Казват ги като молитва, сякаш да запечатат доброто, което им се е случило. Не е по-различен краят и на тази история.

"Щастливи сме, че Андриана е много борбена, много жизнена. Попаднахме на изключителни лекари, много добри специалисти. Специално за проф. Оскар думите са малко. Това, което той направи за нас, е неоценимо! Когато извърши операцията, ние нямаше как да присъстваме. Нямахме достъп до Андриана. Но в продължение на седмици след работа той ни се обаждаше, без дори да сме го молили. Казваше ни какво е състоянието на детето. Такава човечност! Не сме предполагали, че лекар с неговите ангажименти ще ни звъни всяка вечер. Той ни даваше кураж и беше безусловно с нас - казват почти едновременно Ваня и Христо. - Той е другият ни спасител. Винаги е в молитвите ни. Всеки път, когато влезем в църква, палим свещ и за него."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови