Интензивно лечение ''При Патето'' - как изглежда обновеното детско отделение #Светулка в Айтос

Ако някой ви каже, че няма начин детските отделения да станат дружелюбни, не вярвайте. Може и още как, казват от фондация "За доброто"

OFFNews 17 май 2022 в 12:04 1240 0

При Видрата, при Котките, при Енота, при Жабата, при Светулките, при Патето - така изглеждат стаите на първото детско отделение #Светулка в болницата в Айтос, реализирано от фондация "За доброто".

Третото напълно променено детско отделение в България е десетото с ново оборудване от фондация „За доброто“ и първото с името #Светулка – каузата за промяна на детското здравеопазване, към която се присъединиха 55 болници от всички краища на страната.

Стая за интензивно лечение "При Патето" в детското отделение на болницата в Айтос

Каква е концепцията?

Болница, която не прилича на болница. Болнична стая – приказен свят. Среда, която лекува. Деца, които пишат с тебешир имената си на табелката на стаята, в която имат лично детско пространство и не се чувстват нещастни пациенти.

„Светулката“ в Айтос е създадена за месец и половина в съучастие със стотици дарители, които осигуряват проекта за дизайн и изпълнението му, оборудване, строителни материали, мебели, пари.

"Ако някой ви каже, че няма начин детските отделения в болниците да станат дружелюбни, чисти, без ръжда и хлебарки, с ново и модерно оборудване, понеже детското здравеопазване е недофинансирано и „това са глезотии“, не вярвайте. Може и още как. Искат се желание, време, истински да те е грижа за болните деца. И сърцати лекари като шефката на отделението в Айтос д-р Милена Марковска и целият ѝ екип. Те работят стоически, въпреки липсата на достатъчно пари и персонал, както във всяка малка общинска болница. Но искат децата да се лекуват в по-добри условия и това им дава сили, казват от фондация "За доброто" и разкриват как се откриват съмишленици:

"5 минути бяха достатъчни на Redox Interior Design да се присъединят към #Светулка. Ателието дари дизайна, а арх. Магдалена Славова, Маги, направи пътека от Варна до Айтос, за да изпипа всичко до най-малкия детайл. Георги Цветелинов, мебели „Жоте“ осигури материалите и изработи даром всички мебели в отделението. Grohe Bulgaria се свърза с нас още в началото на годината и каза “Не искаме да е само бизнес! Искаме да сме част от каузата! Искаме да помагаме на децата, защото няма друго бъдеще освен това, което сега “монтираме”!” Грое дариха цялата санитария в отделението. От Габровски ООД, след кратък разговор с Маги, просто казаха: “включваме се! Всички осветителни тела са от нас!”. Либхер България дариха 6 хладилника. Арексим Гарден дариха веселите щори за цялото отделение. Bellami Store дариха чудесните дървени играчки по стените. Димитър Бонев един ден ни написа: “Ако в някой ваш проект имате нужда от бои и материали, просто ми се обадете!”. Обадихме му се. Няколко дни по-късно изпрати всички необходими бои и материали. Пътьом бяха подменени електрическата инсталация и част от подовата настилка. Художниците Маги, Меги и Поли Троянова от фондацията създаваха горския свят по стените до последния миг преди откриването."

Стотици дарители подкрепят #Светулка с пари. Едно дарение е особено безценно - на 13-годишния Дани, който организира благотворителна изложба за рождения си ден и дарява всички средства от откупките – 1000 лв., за каузата Светулка. Дани има душа и ръка на талантлив художник, които вдъхновяват, и е дете със специални потребности.

Преобразеното детско отделение е с нови болнични легла и специално ушито за тях бельо с горски мотиви. Детски кътове със столове и масички, гардероби и шкафове, малки хладилници във всяка стая. Осигурено е цялото необходимо медицинско оборудване: веноскоп, 6 перфузора, аспиратор, професионалните инхалатори, маси за лекарства, пациентския монитор с принтер, таблети за учебния материал за децата, компютър и принтер за персонала. Общата стойност на първата #Светулка е 72 822 лв. От тях 25 479 лв. са за медицинско оборудване и обзавеждане. Даренията в натура са над 35 000 лв. Част от оборудването вече е доставено, останалото ще пристигне съвсем скоро, казват от фондацията и благодарят на всички дарители и доброволци.

Предстоят още #Светулки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови