Голямо увеличение на децата с късогледство в София: как опазим зрението им и на каква възраст да ги водим на прегледи

Александра Маркарян 06 юни 2023 в 18:48 1577 0

Проф. Александър Оскар, Йорданка Фандъкова, Дончо Барбалов

Снимка Столична община

Проф. Александър Оскар, Йорданка Фандъкова, Дончо Барбалов

Голямо увеличение на дела на децата с късогледство в София установиха прегледите на офталмолози от болница "Александровска", извършени в рамките на съвместната инициатива на Столична община и Българското дружество по детска офталмология с логистичната подкрепа на университетската болница.

При нея са били прегледани безплатно 3 752 първокласници от 62 общински и държавни училища в столицата при 33 посещения на място в периода 10 февруари - 22 май. Децата са близо 40% от випуска. Средства е имало за всички (общината е отпуснала 30 хил. лева за целта), но са били преглеждани само децата, чиито родители са попълнили предварително формата за информирано съгласие.

Резултатите от кампанията представи днес инициаторът на кампанията проф. д-р Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести в "Александровска", в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кмета, отговарящ за здравеопазване и финанси, Дончо Барбалов.

Прегледите са включвали изследване на зрителната острота с всяко око поотделно; на диоптрите на децата; на това дали децата имат кривогледство; на очните дъна, а в някои от училищата офталмолозите са изследвали и осветеността на класните стаи, която има пряко отношение към някои от очните проблеми при децата, каза проф. Оскар.

При 22.8% от децата (857) е бил установен проблем, който създава необходимост от допълнителни изследвания. Тези деца са били насочени към детски очен специалист. Най-голям е делът на рефракционните аномалии, тоест нарушения в пречупвателната среда на очите, и е била установена необходимостта от носене на очила - при 636 деца. Други 491 намалено зрение, 85 - скрито или явно кривогледство, 355 – комбинация от два или повече фактора. Установяват се също астигматизъм и съществена разлика в диоптрите между двете очи.

По отношение на рефракционните аномалии най-голям е делът на децата с далекогледство - 54%, което е съвсем нормално за нашата популация, успокои проф. д-р Оскар.

150 от децата с проблем вече са преминали през детския очен кабинет на „Александровска“. Проблемът вече е установен и е препоръчано на родителите какво да правят.

Защо ако на едно дете са предписани очила, то трябва да ги носи?

"Хубавото при далекогледството е, че се израства, но ако едно дете на възраст под 7, 8 г. има далекогледство, което налага носенето на очила и детето не носи очила, това е сериозна предпоставка за развитие на мързеливо око - обясни проф. д-р Оскар.

Така нареченото мързеливо око е най-значимият проблем в офталмологията, който засяга 5% от всички деца. С други думи, 5 на всеки 100 деца имат мързеливо око.

Коварното при него е, че много трудно може да бъде разпознато от родителите и останалите хора, които не се занимават специализирано с офталмология. Така, ако няма навременни профилактични прегледи, то се диагностицира твърде късно, за да се помогне на малкия пациент.

"Ако го диагностицираме на 2-, 3-годишна възраст, можем да излекуваме изцяло детето, тоест на няма мързеливо око. На 10-годишна възраст почти нищо не можем да направим", даде пример проф. Оскар.

"Зрението не е даденост. Децата не се раждат със зрението на възрастните. Зрението започва да се развива от момента на раждането, когато новородените първо започват да разпознават светлината, и постепенно различните аспекти на зрителната функция започват да се развиват. Този процес приключва на 8-, 9-, 10-годишна възраст - посочи офталмологът. - Ако например едно дете има нужда от очила и в този критичен период не носи очила, зрението не може да се развие. Именно това означава мързеливо око. Това налага и провеждането на тези прегледи, защото в България, поради естеството на организация на здравното подпомагане, много деца остават непрегледани от очен специалист."

Много често има и голяма разлика в далекогледството между двете очи. Разлика с повече от един диоптър също е предпоставка за развитие на мързеливо око, предупреждава той.

Късогледството

"Прави впечатление, че доста е нараснал делът на децата с късогледство. То, като цяло, започва да се развива след 7-годишна възраст, рядко преди това. Ако до преди няколко години честата му беше едва няколко процента, сега значително нарасна. Не само се увеличи броят на децата, а и степента на късогледство както в България, така и в Европа и по света. Основният рисков фактор за развитие на късогледството се счита прекомерната употреба на дигитални устройства", посочи проф. д-р Оскар и изброи още две причини - застоялият начин на живот и липсата на необходимото ниво на Витамин D.

Намалената концентрация на Витамин D в кръвта стои в основата на прогресията на късогледството, са показали изследвания на детските очни лекари в "Александровска", провеждани през последните години.

При почти 100% от децата с късогледство установяваме дефицит на Витамин D, посочи проф. Оскар и препоръча през есенно-зимния период, от 15 септември до 15 май, да приемат Витамин D като хранителна добавка.

Второ ключово условие, за да предпазим детето от късогледство, е помещенията да бъдат добре осветени.

"При лоша осветеност децата гледат от много близко. А близкото гледане, когато е на по-близко разстояние от 35 см, е най-мощният стимул за развитие на късогледството. Това е и причината да препоръчваме децата да не използват мобилни телефони, защото ги гледат от много близко: 10, 15 сантиметра. По възможност да използват стационарни компютри. Тук не е идеята да лишим децата от мобилните технологии а как да ги използват здравословно", препоръча още проф. д-р Оскар.

Профилактични прегледи

Откога родителите да започнат да водят децата си на профилактични очни прегледи, за да не изпуснат момента, в който, ако детето им има проблем, може да му се помогне?

"Препоръката ни е първо неонатолога да види има ли проблем и ако има, да насочат детето към нас. Ако всичко е наред, първият основен преглед правим на шестмесечна възраст, за да не допуснем развитието на сериозни проблеми. Ако всичко е наред, следващият препоръчителен преглед е на три години, три и половина. На тази възраст децата могат да отговарят свободно какво виждат. Ако тогава всичко е наред, следващият препоръчителен преглед е преди детето да тръгне на училище. Ако тогава всичко е наред - веднъж в годината до 12-годишна възраст, преди началото на всяка учебна година", съветва професорът по офталмология.

Целта на скрининговите кампании е именно да не се пропусне дете, което има проблем. Дори на едно дете да помогнем, си заслужават всички усилия, уверява той.

В същото време, тазгодишните им прегледи са показали, че за 35% (1313 деца) това е била първата им офталмологична консултация.

Този резултат е значително по-добър от установеното преди 10 години, когато при първата си теренна кампания офталмолозите показали, че в Северозападна България над 90% от децата в първи клас не са били консултирани от очен специалист по-рано. По-добър е и от картината преди пет години в София, когато се оказало, че 55% от децата в София на училищна възраст не са били консултирани по-рано от очен специалист. Сега 65% са били.

"Нашата мисия и желание е да няма деца в училищна възраст, които да не са прегледани от очен специалист. Такъв е стандартът във всички държави от ЕС", посочи проф. д-р Оскар.

Кривогледство

Най-важното е да не се пропусне времето, така че едно око, което може да бъде излекувано.

"При око, което криви, мозъкът спира да възприема образа от него. Ако гледаме в различни посоки, мозъкът се обърква, не може да възприема два образа едновременно и в детска възраст изолира единия образ и детето реално възприема образа само с окото, което не криви", каза професорът. Затова колкото по-рано се оперира кривогледство, толкова по-голяма е вероятността мозъкът да се научи да работи с двете очи едновременно.

Например тийнейджърската възраст вече е прекалено късна за операция, тъй като дори и при перфектно изпълнена хирургически операция очите да изглеждат абсолютно прави, функционално детето няма да има двуочно зрение, тоест няма да може да възприема света с двете очи едновременно, обясни специалистът.

Как гледаме света

"Нямаме две очи, за да компенсираме едното с другото. Човешката зрителна система работи като уникален компютър. Ние гледаме с двете очи, но мозъкът събира образа от двете очи в един триизмерен образ. Ако имаме проблем с едното око, освен намалената зрителна острота, нямаме вече възможност да възприемаме света триизмерно. Ако си затворите едното око, губите пространствена ориентация. Затова трябва да си пазим и двете очи и да се грижим за тях", казва той и апелира родителите да не се страхуват да водят на прегледи децата си, нито да се дистанцират от скрининговите програми.

"Това не само няма да навреди, а само ще помогне на техните деца. Не слагаме капки. Апаратурата, с която разполагаме е мобилна, високоспециализирана. Прегледът е много интересен, децата се забавляват. По никакъв начин не им причиняваме страдание или неудобство. Дори не осъществяваме физически контакт с децата. Всичко се осъществява от разстояние", разказва проф. Оскар.

Същият апел отправи и кметът Фандъкова: "Целта на програмата е да се насочат деца, които имат нужда, да се помогне на техните родители и те по-нататък да потърсят специализирана лекарска помощ. Няма по-важно от живота и здравето на децата на града. Всяко усилие си струва".

Градоначалникът припомни и за други скринингови програми в столицата и изрази готовност да предостави модела, по който могат да бъдат приложени другаде, както на колегите си от другите населени места, така и на държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването.

"Готови сме да предоставяме тези модели както на колеги от страната, така и на държавата, в лицето на МЗ, защото от години се говори за необходимостта от профилактика и големи скринингови програми. Това е нещо, което държавата трябва да припознае. Моделът не е толкова труден – той е партньорството със специалистите, медицинските лица", увери тя.

Как да гледаме телевизия

На въпроса "Вредно ли е да се гледа телевизия на тъмно?" проф. Оскар отговори отрицателно. Друго е важното - правилото е да се гледа от разстояние, което съответства на три пъти диагонала на телевизора. Ако телевизорът е много голям, трябва да се гледа от много далече, обясни той.

Как да работим на компютър, без да вредим на зрението си

"Хората, които прекарват цял ден на компютъра, е хубаво на всеки 20-30 минути две, три минути да гледат надалече. Не телефона, а през балкона, короните на дърветата", съветва специалистът.

На слънце

Слънчевите очила не са просто аксесоар и специалистът съветва да ги носим, когато е слънчево.

"Слънчевите очила с UV филтър са много важни, защото се доказа, че макулната дегенерация, свързана с възрастта, е заболяване, което обхваща над 30% от хората над 70-, 80-годишна възраст. В основата е прекалената експозиция на ретината на окото на ултравиолетова радиация, освен генетичните фактори", посочи проф. д-р Оскар.

Смесване на естествена и изкуствена светлина

Смесването на естествена и изкуствена светлина не влияе съществено, въпросът е помещението да е добре осветено, уверява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови