ременността е един от най-прекрасните периоди в живота на жените, особено ако протича леко и без никакви усложнения. Важно е жената да продължи да се грижи за себе си, за пълноценното си здраве и високото качество на живот, както преди да настъпят деветте месеца, в които износва бебето, така и по време и след бременността.
Добре е жената да е предварително запозната с някои от усложненията и специфичните състояния, които могат да настъпят по време на бременността.
Какво представлява гестационният диабет?
Гестационният диабет представлява състояние, което, както се разбира и от името му, би могло да се развие по време на бременността. На практика в основата си представлява повишени нива на кръвната захар, заради промяна в начина на “използване” на инсулина от тялото.
Важно е да се направи уточнението, че развитие на състоянието не означава нито, че преди бременността жената е имала диабет, нито, че след раждането ще го има. Също така състоянието може да се развие по време на бременността при жени, които преди зачеването не са имали никакви проблеми с нивата на кръвна захар и инсулин.
Какви са симптомите на гестационния диабет?
Има възможност в немалко случаи гестационният диабет да протече безсимптомно, незабелязано или симптомите му да са много слабо изразени. Това е важно да се знае от бъдещите майки, защото често жената отдава възникналите симптоми на бременността и спецификите в протичането й - гадене, отпадналост, повръщане и др. Ето някои от най-честите симптоми, за които е добре като превенция да следят бременните жени и да се консултират с проследяващия ги специалист:
- умора, отпадналост, гадене, повръщане;
- често уриниране;
- силна/повишена жажда;
- световъртеж/ замаяност;
- вариране на теглото - рязко отслабване или рязко напълняване;
- по-големи размери на плода спрямо гестационната седмица.
Заради припокриването на някои от признаците, сигнализиращи състоянието с тези от първите месеци на бременността, е добре да информирате редовно лекуващия ви лекар за състоянието си, за да може той - на базата на изследвания и тестове - да установи дали се касае за това състояние.
Причини и рискови фактори за гестационния диабет и как да го избегнете?
Комплексни са причините и факторите за развитието на това състояние. Съществуват редица фактори и предпоставки, които допринасят и/или са в основата на по-високия риск от развитие. Сред тях са:
- високо кръвно налягане;
- семейна обремененост;
- при по-голяма възраст на майката;
- затлъстяване;
- наднормено тегло;
- многоплодна бременност;
- предхождащи бременности, които са приключили със спонтанен аборт.
Състоянието изисква добър и навременен контрол, защото в противен случай крие рискове за пълноценното протичане на самата бременност, за жената и за бебето. Нелекувано и недобре контролирано от лекар-специалист състоянието може да доведе до усложнения и рискове като високо кръвно налягане, прееклампсия, да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 при жената на по-късен етап и др.
Как се диагностицира гестационният диабет?
Диагностицирането става чрез вземане на кръв и изследване на кръвната захар. Диагнозата се поставя, когато по време на бременност при изследване на захарта се установят следните показатели:
- кръвна захар на гладно ≥ 5,1 ммол/л;
- на първи час от натоварването с глюкоза ≥ 10,0 ммол/л;
- на втори час от натоварването с глюкоза ≥ 8,5 ммол/л.
Позволени и забранени храни при гестационния диабет
Ако по време на бременността жената има съмнения за развитие на състоянието и забелязва някои от симптомите му, преди всичко е важно да се консултира с проследяващия я лекар и със специалист ендокринолог и под тяхно ръководство да предприеме необходимите стъпки за добър контрол. Необходимо е също така да се придържа към специфична диета или хранителен режим, при които се избягват консумациите на определени храни и се насърчава тази на други.
Ето няколко важни съвета, към които да се придържа бременната жена с диагностициран гестационен диабет:
- добре е да се намали приема на въглехидрати, тъй като въглехидратните храни са тези, които оказват най-голямо въздействие върху захарта;
- увеличете приемът на фибри - храните с високо съдържание на фибри са много полезни за доброто храносмилане и не повлияват драстично нивата на кръвната захар;
- консумирайте сезонни плодове - бъдете внимателни и умерени с тези, съдържащи най-много захар;
- консумирайте достатъчно сезонни зеленчуци;
- пийте достатъчно вода и не оставяйте тялото си да се дехидратира;
- хранете се умерено и оптимално - на често, но в по-оптимални количества, не преяждайте и не пропускайте хранения за деня.
Независимо дали се касае за контрола на състоянието, или за режима на хранене, почивка и движение - основно правило е да следвате препоръките и съветите на вашия лекуващ лекар или специалист - ендокринолог.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)