Гестационен диабет - какво трябва да знаете за него?

OFFNews 10 октомври 2023 в 11:46 370 0

ременността е един от най-прекрасните периоди в живота на жените, особено ако протича леко и без никакви усложнения. Важно е жената да продължи да се грижи за себе си, за пълноценното си здраве и високото качество на живот, както преди да настъпят деветте месеца, в които износва бебето, така и по време и след бременността.

Добре е жената да е предварително запозната с някои от усложненията и специфичните състояния, които могат да настъпят по време на бременността.

Какво представлява гестационният диабет?

Гестационният диабет представлява състояние, което, както се разбира и от името му, би могло да се развие по време на бременността. На практика в основата си представлява повишени нива на кръвната захар, заради промяна в начина на “използване” на инсулина от тялото.

Важно е да се направи уточнението, че развитие на състоянието не означава нито, че преди бременността жената е имала диабет, нито, че след раждането ще го има. Също така състоянието може да се развие по време на бременността при жени, които преди зачеването не са имали никакви проблеми с нивата на кръвна захар и инсулин.

Какви са симптомите на гестационния диабет?

Има възможност в немалко случаи гестационният диабет да протече безсимптомно, незабелязано или симптомите му да са много слабо изразени. Това е важно да се знае от бъдещите майки, защото често жената отдава възникналите симптоми на бременността и спецификите в протичането й - гадене, отпадналост, повръщане и др. Ето някои от най-честите симптоми, за които е добре като превенция да следят бременните жени и да се консултират с проследяващия ги специалист:

  • умора, отпадналост, гадене, повръщане;
  • често уриниране;
  • силна/повишена жажда;
  • световъртеж/ замаяност;
  • вариране на теглото - рязко отслабване или рязко напълняване;
  • по-големи размери на плода спрямо гестационната седмица.

Заради припокриването на някои от признаците, сигнализиращи състоянието с тези от първите месеци на бременността, е добре да информирате редовно лекуващия ви лекар за състоянието си, за да може той - на базата на изследвания и тестове - да установи дали се касае за това състояние.

Причини и рискови фактори за гестационния диабет и как да го избегнете?

Комплексни са причините и факторите за развитието на това състояние. Съществуват редица фактори и предпоставки, които допринасят и/или са в основата на по-високия риск от развитие. Сред тях са:

  • високо кръвно налягане;
  • семейна обремененост;
  • при по-голяма възраст на майката;
  • затлъстяване;
  • наднормено тегло;
  • многоплодна бременност;
  • предхождащи бременности, които са приключили със спонтанен аборт.

Състоянието изисква добър и навременен контрол, защото в противен случай крие рискове за пълноценното протичане на самата бременност, за жената и за бебето. Нелекувано и недобре контролирано от лекар-специалист състоянието може да доведе до усложнения и рискове като високо кръвно налягане, прееклампсия, да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 при жената на по-късен етап и др.

Как се диагностицира гестационният диабет?

Диагностицирането става чрез вземане на кръв и изследване на кръвната захар. Диагнозата се поставя, когато по време на бременност при изследване на захарта се установят следните показатели:

  • кръвна захар на гладно ≥ 5,1 ммол/л;
  • на първи час от натоварването с глюкоза ≥ 10,0 ммол/л;
  • на втори час от натоварването с глюкоза ≥ 8,5 ммол/л.

Позволени и забранени храни при гестационния диабет

Ако по време на бременността жената има съмнения за развитие на състоянието и забелязва някои от симптомите му, преди всичко е важно да се консултира с проследяващия я лекар и със специалист ендокринолог и под тяхно ръководство да предприеме необходимите стъпки за добър контрол. Необходимо е също така да се придържа към специфична диета или хранителен режим, при които се избягват консумациите на определени храни и се насърчава тази на други.

Ето няколко важни съвета, към които да се придържа бременната жена с диагностициран гестационен диабет:

  • добре е да се намали приема на въглехидрати, тъй като въглехидратните храни са тези, които оказват най-голямо въздействие върху захарта;
  • увеличете приемът на фибри - храните с високо съдържание на фибри са много полезни за доброто храносмилане и не повлияват драстично нивата на кръвната захар;
  • консумирайте сезонни плодове - бъдете внимателни и умерени с тези, съдържащи най-много захар;
  • консумирайте достатъчно сезонни зеленчуци;
  • пийте достатъчно вода и не оставяйте тялото си да се дехидратира;
  • хранете се умерено и оптимално - на често, но в по-оптимални количества, не преяждайте и не пропускайте хранения за деня.

Независимо дали се касае за контрола на състоянието, или за режима на хранене, почивка и движение - основно правило е да следвате препоръките и съветите на вашия лекуващ лекар или специалист - ендокринолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика