Германците, живеещи в Китай, са първите с достъп до чужди COVID ваксини

OFFNews 05 януари 2023 в 16:37 733 0

ваксинация

Снимка Министерството на здравеопазването

Това е първата употреба на чуждестранни ваксини срещу COVID-19 в Китай

Германците, живеещи в Китай, започнаха да получават от днес ваксини срещу COVID-19 на компанията "Бионтех" (BioNTech), предаде Ройтерс.

Това е първата употреба на чуждестранни ваксини срещу ковид в страната, която не е одобрила използването на некитайски ваксини, въпреки че броят на инфектираните се увеличава, отбелязва агенцията.

Съгласно споразумение, постигнато при визитата на германския канцлер Олаф Шолц в Китай през ноември, германците на възраст над 12 години може да получат първа или бустерна доза от ваксината на "Бионтех" в определени международни болници в Пекин, Шанхай, Шънян, Гуанчжоу и Чънду.

Повече от 8000 дози от ваксината, разработена от германската компания съвместно с американската "Пфайзер" (Pfizer), са изпратени в Китай. До момента над 1500 души за заявили интерес да бъдат ваксинирани с тях, съобщи германското министерство на външните работи.

По данни на германското посолство в Китай живеят около 14 000 германци, посочва Ройтерс.

Китай, с население от около 1,4 милиарда души, внезапно се отказа от политиката си за "нула ковид" миналия месец. Това доведе до бързо увеличение на броя на инфекциите сред жителите на страната.

Китайското население като цяло е със слаб имунитет, тъй като заради строгите ограничителни мерки през трите години след появата на коронавируса мнозина китайци не са срещали с новия патоген, въпреки че той бе засечен първо в град Ухан, Централен Китай.

Споразумението, което позволява на германците в Китай да получават ваксината на "Бионтех", е двустранно и съответно китайците, живеещи в Германия, ще получат достъп до ваксината на китайската компания "Синовак" (SinoVac), заяви миналия месец говорител на германското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови