Генеричната фармацевтична индустрия очаква стабилност, а не противопоставяне

OFFNews 26 май 2021 в 16:42 825 0

Българската Генерична фармацевтична индустрия очаква стабилност, а не краткосрочни решения и противопоставяне. Това заявиха в обръщение до медиите от организацията, която обединява над 15 производства в България с над 17 000 служители.

Повечето държави от ЕС вече извлякоха поуки от кризата и научиха уроците си от нея. Европейската комисия предприе спешни и радикални мерки на основата на опита от COVID-19 да създаде организация и изработи препоръки към страните-членки за бързи действия в отделните държави. Изработена е Фармацевтична стратегия и Индустриална стратегия, които са внесени в Европарламента за обсъждане, посочват от БГФармА.

Кои са акцентите в посочените документи:

- премахване на бариерите пред справедливия достъп до лекарства и поддържане на условия за здравословна конкуренция. Осигуряване на непрекъснатост на лечението, както на болните от COVID-19, така и на хронично болните от масовите заболявания на основата на генерични и биоподобни медикаменти, като за целта се създадат благоприятни и облекчаващи условия по отношение на рефериране на цени и намаляване на допълнителните финансови тежести при повишени разходите за производство. Усъвършенстване на тръжните процедури.

- пазарни и регулаторни реформи за осигуряване на наличност и устойчивост на веригата на доставки. Създаване на условия за непрекъснатост на доставките на суровини и материали от трети страни за производство на лекарства от европейските производители. Създаване на зелени коридори за доставки и бързо трансгранично преминаване. В кратки срокове възстановяване на производството на суровини и материали на територията на страните от ЕС.

- насърчаване на достъпни иновации като се премахват бариерите пред генерични, биоподобни и лекарства с добавена стойност;

- облекчаване и ускоряване на административните услуги и дейности по отношение на регулациите в агенциите по лекарства и в други институции свързани със здравето на българските граждани. Бързо въвеждане на електронизация на здравеопазването, като гаранция за ефективното функциониране на всички системи за здравно обслужване на населението.

Представителите на генеричната индустрия декларират, че са предприели всички действия за недопускане на липси на жизнено важни медикаменти, както в началото на епидемията така и особено по време на втората вълна през месеците октомври и ноември 2020 г., като осигури извънредни доставки на критични медикаменти.

Благодарение на генеричните медикаменти над 2 милиона български граждани имат възможността да се лекуват, а НЗОК да прави най-ниски разходи, защото цените на тези медикаменти са най-ниски в Европа и всеки генеричен медикамент навлиза с 30 % по-ниска цена от оригиналния /референтен/ продукт. След навлизане на първия генеричен конкурентен медикамент на пазара разходът за лечение спада в пъти за година. Всички държави по света, в това число и най-богатите и развити страни създават непрекъснато условия за наличието на голям брой генерични медикаменти на своите пазари, които чрез силна конкуренция постигат най-благоприятните цени за тези групи лекарства, посочват от БГФармА.

Те призовават за осигуряване на стабилност във всичките звена и процеси, свързани с производството, разпространението и предлагането на лекарства за пациентите, така че да не се допуснат сривове и проблеми в наличностите; за взаимно уважение между институциите, свързани с регулациите и заплащането на медикаментите за гражданите, като се повиши ефективността в работата чрез запазване независимостта им и разделението в дейностите на тези изключително важни звена, каквито са препоръките на Световната банка.

Според тях резките, краткосрочни и необосновани промени само могат да дестабилизират крехкия баланс, постигнат в системата на лекарствоснабдяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови