Фастинг диетата предизвиква позитивни промени в мозъка

OFFNews 15 април 2024 в 09:38 1445 0

кантарче

Снимка Pixabay

Изследване на държавния клиничен център по гериатрия в Китай

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са открили, че периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert.

Изследователи от Китай са изследвали 25 доброволци със затлъстяване в продължение на 62 дни, през които те са спазвали режим, който включва внимателен контрол на приема на калории и относително гладуване през някои дни, пише БГНЕС.

Участниците в проучването не само отслабват, средно 7,6 кг или 7,8% от телесното си тегло, но и се наблюдават промени в активността на свързаните със затлъстяването области на мозъка и в състава на чревните бактерии.

"Наблюдаваните промени в чревния микробиом и в активността на свързаните с пристрастяването мозъчни области по време на и след отслабване са много динамични и свързани с времето", добави Цян.

Засега не е ясно какво причинява тези промени и дали червата влияят на мозъка или обратното. Знаем обаче, че червата и мозъкът са тясно свързани, така че третирането на определени области на мозъка би могло да бъде начин за контролиране на приема на храна.

Промените в мозъчната активност, забелязани чрез сканиране с функционален магнитен резонанс (ФМР), са в части на мозъка, за които е известно, че са важни за регулирането на апетита и пристрастяването - включително долната фронтална орбитална gyrus. Нещо повече, промените в чревния микробиом, анализирани чрез проби от изпражнения и кръвни измервания, са свързани с определени области на мозъка.

Например бактериите Coprococcus comes и Eubacterium hallii са отрицателно свързани с активността в лявата долна фронтална орбитална gyrus - област, участваща в изпълнителните функции, включително волята ни, когато става въпрос за прием на храна.

Смята се, че чревният микробиом комуникира с мозъка по сложен, двупосочен начин. Микробиомът произвежда невротрансмитери и невротоксини, които достигат до мозъка чрез нервите и кръвообращението. В замяна на това мозъкът контролира хранителното поведение, докато хранителните вещества от нашата диета променят състава на чревния микробиом, каза Сяонин Уанг от Държавния клиничен център по гериатрия в Китай.

Смята се, че повече от един милиард души по света страдат от затлъстяване, което води до повишен риск от множество различни здравословни проблеми - от рак до сърдечни заболявания. Ако знаем повече за това как мозъкът и червата ни са зависими един от друг, това може да има огромно значение за ефективното предотвратяване и намаляване на затлъстяването.

"Следващият въпрос, на който трябва да се отговори, е точният механизъм, по който чревният микробиом и мозъкът комуникират при хора със затлъстяване, включително по време на отслабване", заяви биомедикът Лиминг Уанг от Китайската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки