ЕМА препоръча трета доза срещу COVID-19 само за рискови групи

OFFNews 02 септември 2021 в 15:04 1101 0

Снимка Архив

Няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от основното население. При хора със силно отслабена имунна система трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация. 

Това се казва в съвместно съобщение на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), разпространено в четвъртък.

Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата показват, че всички разрешени ваксини в ЕС/ЕИП в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19, но около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран. При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация, пише в доклада.

От решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID-19 заболяване. Важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система. В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина. Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи, информират още ЕМА и ЕСДС. 

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка.

Междувременно държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови