Експерт: Има много заинтересовани страни от пролуките в здравното законодателство

Протестиращите в "Пирогов" искат оставките на здравния министър Стойчо Кацаров и шефа на НЗОК Петко Салчев

OFFNews 19 юли 2021 в 10:34 1200 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Има много страни в сферата на здравеопазването, заинтересовани от пролуките в законодателството, но не може да се говори за здравна олигархия. Заинтересованите са създали и развили тази система след 2000 г. и нямат интерес да я променят. Новото поколение медици иска промяна, но когато тя не се случва, бяга в чужбина.

Така здравният икономист Аркади Шарков коментира по Нова телевизия събитията около "Пирогов" през последната седмица.

Според него изходът е да има силна политическа воля за реформи, но решението е трудно, защото изисква непопулярни мерки. Той уточни, че най-голямо е доплащането при лекарствата, а в лечебните заведения е скрито и много често се случва пациентът да научава в последния момент, че трябва да доплати, за да бъде опериран например.

Според доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов" реално доплащането не е чак толкова голямо спрямо истинската цена на лечението. Той подчерта, че има нужда от рекалкулация на цените на клиничните пътеки, като част от тях могат да преминат в извънболничната помощ.

По думите му в конфликта между здравния министър и "Пирогов" са се сблъскали два възгледа – единият е строгият правов ред, а другият е проявата на човещина, която води до нарушаване на определен законов ред.

"Лекарите са склонни да нарушават правила в полза на пациента, но когато става дума за много хора, спазването на правовия ред е значително по-важно", уточни Спасков и допълни, че донякъде за това положение са допринесли и механизмите на определяне на клиничните пътеки, които твърде често се разминават с реалната стойност на лечение.

Конфликтът в най-голямата спешна болница у нас избухна след като проверка на НЗОК установи над 400 фалшиви хоспитализации и поиска да и бъдат върнати над 1 млн. лв. Здравния министър съобщи, че дори той има фалшива диагноза.

Изявлението му предизвика реакции както сред работещите в "Пирогов", така и от страна на уволнения ѝ директор проф. Асен Балтов, който заяви, че министърът е знаел, че подписва документ за хоспитализация и доброволно е отказал да постъпи в болницата, за да му бъдат направени изследвания. Балтов уточни, че подписите са автентични и че министърът е чекирал личната си карта на регистратурата.

Днес протестите на работещите в "Пирогов" продължават, отново беше блокирано кръстовището пред лечебното заведение. Те настояват да се въведе клинична пътеки за лечение на постковид усложнения. Другите им две искания са за незабавна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров и на директора на НЗОК Петков Салчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки