Балтов е уволнен заради 400 мними пациенти с цироза и бъбречна недостатъчност

Непрозрачно управление и неефективен контрол са основанията за освобождаването му от длъжност. Ще излязат и други факти, заявиха от МЗ

Янка Петкова 15 юли 2021 в 14:44 12454 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Проф. Балтов е уволнен заради еднолично управление и неефективен контрол. Ще излязат и още факти. Това каза на брифинг пред МЗ зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Той подчерта, че в освобождаването на Балтов от поста директор на УМБАЛСМ "Пирогов" няма политически мотив.

Конкретният повод е проверката на НЗОК. Смятаме, че това което касае обществените болници и средства трябва да се оповестява, не можем да прикриваме факти - обясни по повод предварителното оповестяване на резултатите от проверката на НЗОК, преди да е изтекъл законният срок на обжалването на болницата, д-р Петров и допълни - имаме и други данни от действащия Съвет на директорите. Според него болницата се управлява непрозрачно, крият се документи, които са били поискани от Съвета.

По думите на зам.-министъра практиката е показала, че когато се сменя ръководство, обикновено има причина и съобщи "междинна информация" за продължаващата проверка в болница "Лозенец". Според резултатите от нея, няколко души в лечебното заведение са получавали "стотици хиляди левове" ДМС.

Един директор не може да се отъждествява с болницата и с лекарите, които работят в нея. Това няма нищо общо с тях и всички ние трябва да им благодарим, каза Петров по повод твърденията на протестиращите, че това е обида към "Пирогов". 

"Кой е казал, че лекарите от "Пирогов" са престъпници, поклон пред тези хора. Освобождава се само директорът, никой не е казал нищо нито срещу болницата и работещите в нея. Да се олицетворява "Пирогов" с човек, който е нарушил правилата, е нелоялен и популистки ход и се използва от всеки освободен, МЗ няма да каже и дума срещу тях", категоричен беше д-р Петров.

Според зам.-министъра е възможно да имат вина и шефовете на определени клиники, тъй като става дума за фалшиви хоспитализации основно по две клинични пътеки – Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст” и „Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години”.

Шестима пациенти, с които е проведена анкета са потвърдили, че не са лежали в болницата, въпреки че по документи са били хоспитализирани. По думите на Петров някои от анкетираните не са пожелали да потвърдят констатациите на Касата. Той каза още, че са били пускани и истории на заболяванията на служители в "Пирогов" в период, когато същите са били на работа. Имало и множество неизпълнени алгоритми по клинични пътеки - образно изследване, което Касата плаща, не е било правено, обясни зам.-министърът.

"Казах и по-рано, че излязат ли констатации за отчетена но неизвършена дейност, ако има други такива случаи, в такива размери, съдбата на другите директори ще бъде същата. Ние не сме политически кабинет, ние сме експерти. Това, че има политически назначени директори и те не си вършат работата, не означава, че е политическо уволнение. Няколко болници се проверяват за конкретни нарушения. Да не си говорим след един месец какво още ще установим в "Пирогов", каза Петров.

Той отрече уволнението да е било неочаквано и без предупреждение, както по-рано днес съобщи проф. Балтов:

Министърът го е предупредил отдавна, че потвърдят ли се констатациите на НЗОК от междинния доклад ще бъде освободен. Очаквам да се появят и нови основания. В момента започва подобен процес в "Александровска", такъв ще има и в "Пирогов". Зам.-министърът посочи, че проф. Балтов е можело да бъде уволнен и по други причини - 10 млн. лв. са просрочените задължения на болницата, въпреки че през 2020 г. тя е получила много повече средства в сравнение с предходни години. Задълженията са основно от консумативи и медицински изделия, повечето от които са били платени от пациентите.

Проф. Поромански е временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс, уточни Димитър Петров. 

Междувременно от здравното министерство публикуваха и протоколите от извършената проверка.

Какви са основните констатации

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“, посочват от МЗ. Протоколите могат да бъдат видени тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови