Уволненият шеф на Пирогов проф. Асен Балтов ще съди здравното министерство

OFFNews 18 юли 2021 в 19:29 3818 2

Уволненият от здравния министър Стойчо Кацаров - проф. Асен Балтов, ще съди МЗ заради обвиненията за 900-те случая на фиктивни пациенти. Това стана ясно от думите му пред Нова тв.

"В лично качество трябва да изчистя името си и мисля, че трябва да се заведе дело. Убеден съм, че трябва да го направя. Ще го водя срещу цялото Министерство на здравеопазването и тяхното политическо ръководство, защото в този скандал не е замесен само Кацаров, но и неговите зам.-министри. Те си позволиха да се появят пред медиите на 5-6 ден от проверката и казаха, че имало 900 случая на взети неправомерно пари в „Пирогов”. А след това казаха, че това били по предварителни данни. Аз защо ги нямам?". запита професорът.

"Не бих нарекъл министър Кацаров доктор. Той отдавна не е такъв и отдавна е забравил медицината, защото от 4 дни сме свидетели на лъжи. Първата е, че никога никой не е казал, че има диагноза цироза. Ако една лъжа се каже 100 пъти, става истина, но в случая това няма как да се случи", допълни той.

Поредната лъжа според него е от днес, "че нещо е подписано, друго не е, а ние сме фалшифицирали".

"Лично аз съм виждал ИЗ-то. Сравних неговите подписи с последният протокол от увеличаване на капитала на дружеството. Неговият подпис е 1:1. Ако той не е лежал в болницата, това си е негово право", каза още Балтов.

И допълни, че има работна диагноза и окончателна диагноза. Нито работната, нито окончателната е цироза, за каквато се е изследвал министърът.

"Самите колеги не могат да разберат как този човек може да лъже в ефир. Това не може да се размине. Колегите ми неслучайно му искат оставката. През последните 2 месеца Кацаров не направи нищо, за да покаже, че това са героите през последните 14 месеца. Всеки Божи ден през „Пирогов” са минавали между 300 и 400 пациенти с COVID-19", посочи Балтов.

Той беше категоричен, че „Пирогов” няма мотив да източва Здравната каса и ако някой го твърди, трябва да го докаже. А името на спешната болница е опетнено по "един изключително неприятен сценарий".

"За нас най-важен е човешкият живот. На всички главни рапорти, на които съм събирал началниците на всички клиники, винаги съм казвал: "Не пестете сили и средства. Важното е в тази пандемия да оцелеят колкото се може повече хора”. Не сме жалили никакви средства. Правили сме максималното за нашите пациенти", бе категоричен Асен Балтов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови