Доц. Везенков: Екранът е дигитален хероин, който спира развитието на детето

OFFNews 26 януари 2023 в 16:10 2725 1

доц. Стоян Везенков

Снимка Скрийншот

доц. Стоян Везенков, специалист по неврофизиология, ръководител на Центъра за приложни невронауки

Екранната зависимост е дигитален хероин, който спира развитието на децата и може да причини скрита епилепсия. Това обясни по БНТ доц. Стоян Везенков, специалист по неврофизиология, ръководител на Център за приложни невронауки.

Изследвания категорично показват, че колкото по-рано детето започне екранна дейност, толкова по-големи са пораженията. Наред със скритата епилепсия, мозъкът им свиква да работи в режим, който реално засяга вниманието им. Стимулите от екраните стават толкова значими, че децата се изключват от действителността, обясни специалистът.

Дете, което се храни пред екран или кротува с таблета, докато шофираме или за да не ни ангажира, много бързо развива зависимост от екраните. Няма никакво значение какво е съдържанието, което следи, може дори да е образователна игра. Когато е привлечено, то пуска стотици пъти едно и също заради самата стимулация, казва неврофизиологът.

Той категорично отхвърли твърденията, че гледането на телевизия развива езиковите умения и дори подпомага научаването на чужд език:

Децата повтарят 30 думи на английски, но не разбират езиковата система. Папагалът може да научи 100 думи, но едва ли разбира значението им. Имаме много случаи, в които децата не проговарят заради това, че непрекъснато гледат екрана. Това не е истинско развитие на интелект.

Доц. Везенков отхвърли старото схващане, че до третата година детето не бива да има досег с технологиите. "Преди смятах така, но, гледайки пораженията от екранната зависимост, вече съм категоричен, че не трябва да се предоставя достъп до навършване на 7 години", каза той.

Специалистът припомни, че през 2022 г. са приети изисквания за продължителността на екранното време в детските заведения:

- за децата на възраст 2-3 години - не повече от 5 минути на седмица;

- от 3 до 5 години - 10-15 минути 2 пъти седмично;

- от 5 до 7 години – 15-20 мин два пъти седмично.

Прекараното в гледане на екрана време трябва да бъде компенсирано с физическа активност.

Той обясни какво се случва с мозъка при продължително седене пред екрана:

Мозъкът работи с огромни амплитуди и всеки невролог би казал, че това е епилепсия. Определяме го като скрита епилепсия. Представете си едно дете, което изпада буквално в хипнотично състояние. Това е толкова силно, че можете да правите с него какво искате в този момент, реално то изключва от околния свят.

Специалистът беше категоричен, че най-вредно е достъпът до екрана да бъде награда или наказание: "Така приоритизирате и внушавате - това е най-ценното."

Доц. Везенков каза още, че екранната зависимост е повсеместен проблем, от който страдат и възрастните. Най-честите нарушения са загуба на внимание и концентрация, нарушения в паметта. Тези отклонения са в пъти по-изразени при децата.

"Постепенно зрителният контакт и живият човек загубват стойност за детето. Стойност има само екранът", констатира той. - "Когато се появи екранна зависимост развитието се закотвя, това много ярко се вижда при тийнейджърите", посочи доцентът и подчерта, че за да помогнат на децата си да преодолеят тази зависимост родителите трябва да започнат от себе си: "Ако родителят е нон стоп на телефона, това е достатъчно детето да има жажда за досег с екрана."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

1

voododoll

26.01 2023 в 16:52

Я ела го обясни на дъщеря ми която на 8 години, говори 2 езика, учи паралелно 3ти и печели медали на състезания по Математика...