Доц. Мангъров: Мерките у нас са съвсем правилни, смъртността при този вирус е ниска

OFFNews 11 ноември 2020 в 13:32 18126 12

Мерките в България са съвсем правилни, но е изключително важно да бъде включена доболничната помощ в борбата с вируса. Това сподели пред БНР шефът на COVID отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

"При този вирус смъртността е много малка и това не позволи той да изчезне през летните месеци", обясни инфекционистът, който преди месеци декларира, че ще си скъса дипломата, ако вирусът не изчезне през лятото.

Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите, каза доц. Мангъров и уточни, че всички лекари са на първа линия и е неправилно да има разделяне.

"Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при COVID-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година", обясни инфекционистът.

Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици:

"Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи", уточни специалистът.

По думите на доц. Мангъров аспиринът се препоръчва, защото той е средство срещу съсирването на кръвта:

"Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. ... На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород".

Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород. Той повтори отново и препоръката си за "супички, чайчета и аспирин". 

"Не бива да се забравя, че COVID-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Носенето на предпазни средства се учи още в университета. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения", категоричен бе специалистът.

Във връзка със спора дали да е онлайн, или присъствено образованието, инфекционистът се обяви против дистанционното обучение на учениците и заяви, че то е химера и само осакатява образованието на децата.

Специалистът изрично подчерта, че хората, които лекува, му имат доверие. Той заяви, че не трябва да се извинява за съветите, които е давал в началото на пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

12

kokoten

11.11 2020 в 22:18

....така де,само че смъртността се качва...

3092

11

hristohh

11.11 2020 в 18:19

@kokoten

Всичко, което казвате е вярно. Това, на което аз се опитвам да обърна внимание е, че Мангъров продължава да плещи, че едва ли не само кислород им се дава на болните и това е друго няма. А тези медикаменти, които споменаваме, те наистина имат само подпомагащ ефект. Но този ефект може да е разликата между това да издържи или да не издържи болният. Достатъчно лекари като Симидчиев обясняваха какви са ползите и играниченията им и че протоколите за лечение, включително медикаментозно, са позволили донякъде да се намали леталитетът. НО идва Мангъров и казва - кислород и това е. Или поне така звучи, което е важното.

6145

10

kokoten

11.11 2020 в 17:45

По никакъв начин не одобрявам,поведението и коментарите на хора като Мангъров....просто казвам,че това от което мрат хората с ковид е отдавна познато,за него лечение почти няма всички медикаменти от рода на ремдесивир,кортико-препарати,да не говорим за О2 и вентилация на болни се употребяват за да подпомогнат системите на човека и той да преживее и пребори сам инфекцията....колкото до вентилацията на болни,не е тайна,че оцеляват изключително малко болни,както се казва оцелелите най-вероятно не са били за интубация(последното е на база на 39 годишен опит)дай,Боже никой да не стига до интубация и вентилация....напоследък се изпада и в другата крайност,пациентите се лекуват на всяка цена,макар че,е ясно,че няма да оцелеят...границата е много тънка и на никой не пожелавам да стига до вземане на такива решения,но ако продължаваме да растем като брой,ще стигнем и дотам...ресурсите в страната са ограничени,като се добави и пълната некомпетентност за управление на кризата,направо сме за никъде

4164

9

Egocentric Eccentric

11.11 2020 в 17:11

@kokoten

Ако слушаш аудио записа от интервюто, ще забележиш колко пъти журналистката прекъсва Мангъров с думите "да това го знаем".

Казвам ти това, защото е излишно да отбелязваш, че е прав че имунната система в крайна сметка е това което преборва вируса.

Това го знаем.

Но това е и маниера на Мангъров да представя всеизвестни истини, като неща, които само той разбира и целия свят е глупав и той е един неразбран гений и между тези очевидни и безкрайно банални истини (виж. труизми/truisms) да вмъква фрапантни измишльотини в подкрепа на своята агенда.

Това не е случаен похват - това е умишлена демагогия и интелектуална непочтенност.
Тръмп е друг добър пример за тази практика.

3092

8

hristohh

11.11 2020 в 16:59

@kokoten

И плазмата помага в определени ситуации, и дексаметазонът, и ремдесивирът. Нито едно от трите не е гаранция за успех, и трите подобряват вероятностите за положителен изход в една или друга ситуация. Тъй че да се каже само кислород, е безотговорно. Най-малкото защото разликата между 80% и 100% летален изход са два спасени човешки живота на всеки десет. И тези 20% разбика се дължат не само на апаратно обдишване, а и на медикаментозно лечение. Преди да има протоколи с плазма, ремдесивир и т. н. видяхме колко помогнаха само респираторите в Италия.
А вчера Мангъров успя да изкритикува и колегите си от Света Ана, които, видиш ли, решили да "надупят" 17 годишно момче. Ма то те реаниматорите, пулмолозите в Света Ана сигурно нищо не разбират как се улеснява дишане. Дори само този вчерашен епизод е достатъчно красноречив.

12021

7

bls

11.11 2020 в 16:55

""При този вирус смъртността е много малка и това не позволи той да изчезне през летните месеци", обясни инфекционистът, който преди месеци декларира, че ще си скъса дипломата, ако вирусът не изчезне през лятото." - тоя човек е тотално неадекватен. Трябва моментално да му бъде отнет лиценза или каквато има тапия да лекува живи хора.

4164

6

Egocentric Eccentric

11.11 2020 в 16:49

Какво има предвид г-н Мангъров, когато казва "смъртността е ниска".

В това интервю от Май той твърди, че смъртността (предполага се IFR - т.е. на база реално инфектирани) е 0.02% - 0.04%

https://bnr.bg/starazagora/post/101291790/smartnostta-ot-koronavirus-v-balgaria-e-004

А в това ново интервю от днес за което е тази статия, той твърди (17 min:30 sec), че смъртността е 0.3% - т.е. 10 пъти се е променила сметката му:

https://bnr.bg/horizont/post/101371664/doc-mangarov-covid-klinikata-e-palna

Може ли господина да уточни какво точно се разбира от "ниска смъртност". Примерно за грип се говори за смъртност (IFR) от 0.1%. Твърди ли сега господина, че Ковид е 3 пъти по-смъртоносен от грип?

(иначе за протокола 0.3% е оптимистична сметка, повечето статии по темата, които съм чел варират между от 0.3% до 1%)

6145

5

kokoten

11.11 2020 в 16:24

Да,така е,не е достатъчно смъртоносно,ако беше-да сме се натръшкали вече и нямаше да има кого да заразява вируса,а като ни натръшка той ще изчезне щото няма да има кой да заразява.
...и по отношение на лечението е прав-нищо не помага,освен собствената ни имунна система....
.....а тази "цитокинова буря" не е нищо друго освен-ARDS...респираторен дистрес синдром при възрастни,който води до така нар.полиорганна недостатъчност с лечение-80% смъртност,без лечение-100% смъртност....Господ да ни е на помощ и дано Пфайзер по-скоро да пусне ваксината....

4164

4

Egocentric Eccentric

11.11 2020 в 16:12

От тези 80 хоспитализирани в отделението което углавява, колко са там без да има нужда и само защото са страхливи, а колегите му са ги приели защото са алчни за клиничната пътека?

4164

3

Egocentric Eccentric

11.11 2020 в 16:09

На сайта на бнр има и аудио от интервюто. Приятно е за разнообразие да чуеш журналист, който задава въпроси на този шарлатанин, вместо да го оставя на воля да си декламира опорните точки и да мига на парцали като цветанка ризова или да му пригласят като кирил вълчев и оня от седем осми.

Има много натрупани въпроси на които трябва да отговори. Дали още смята, че Ухан е постигнат стаден имунитет, както твърдеше по всички медии още Март месец?

Дали все още счита за валидно разсъждение, че щом в даден ден има 10% позитивни от 2000 теста, това значи че ако направят 1 000 000 теста ще има 100 000 положителни? И ако да, важи ли това разсъждение и за сегашните 40%?
Или просто е било предната демагогия с която се опитва да внуши че вируса не е опасен и вече почти всички сме го преболедували без да разберем?
 
X

Да помогнем на украинските деца!