Доц. Кунчев: При спазване на мерките училищата са едно доста безопасно място

Янка Петкова 01 октомври 2020 в 12:40 2277 0

Снимка Архив

Стартът на новата учебна година до момента не оправдава страховете, че училищата ще се превърнат в огнища на COVID-19. Такива са констатациите на Националния оперативен щаб. Възможно ли е да се облекчи режимът на поставяне под карантина за деца и ученици, трябва ли да се преразгледат мерките за нощните заведения с настъпването на студения сезон, какви са прогнозите за развитието на заболеваемостта през следващите месеци - коментираме с главния държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев има предложение от педиатри класовете, в които има едно позитивно дете, без симптоми, да не се поставят под карантина, а да бъдат изолирани в рамките на училищата, където това е възможно? Реалистично ли е според Вас?

А поддържат ли родителите това предложение? Да попитаме майките дали са съгласни.

Става така, че родителите на тези карантинирани деца ходят на работа и там могат да бъдат контактни на заразен. В този смисъл изолацията се обезсмисля.

Да отчитаме всички страни. Съгласни ли ще са другите родители да продължават децата им да ходят на училище, при установен положителен случай в класа? Защото атаките бяха много по-големи, че въобще не трябва да започва присъствено новата учебна година. Търсим и тук баланса. Действително кой знае колко висок риск при сегашното положение няма, но хората трябва да се чувстват сигурни. Показахме каква е тенденцията – при приблизително 5-6% положителни случаи в обществото, позитивните в училище са 0,04%. Tези 200 паралелки, които в момента са в карантина и сме спрели, представляват 0,04% от общите случаи. Затова продължавам да считам, че училищата при спазване на мерките са едно доста безопасно място.

Вие сте от експертите, които са с резерви към режима на работа на нощните заведения...

Да, определено.

В страните, в които има повишаване на заболеваемостта в момента, наложиха ограничения в работното им време. Такава мярка обмисля ли се при нас? Защото, като влезем в концертна зала ни мерят температурата и ни подреждат през място, а в нощните заведения...

Точно така е. Затова от значение е личното поведение, което в някои случаи е точно обратното на това, което казваме. Всичко имаме предвид, но виждате колко болезнено се приема всяко затягане на мерки. Ние не вземаме решенията, препоръчваме като специалисти какво може да се направи. Според мен в летния период отварянето на нощните заведения допринесе за бъде ударен туризмът ни. Това е мое лично мнение.

Виждам какво правят в момента Франция, Холандия, това да работят заведенията до 22 часа сигурно има някакъв ефект, но не е кой знае какъв. И до 22 часа може да се заразиш. Просто се има предвид, че в по-късните часове стават още по-рискови начините на общуване и затова са взели тази мярка. Всичко можем да обсъждаме, но засега не го налагат цифрите.

Със застудяването откритите тераси стават „покрити“. Това като затворена част от заведението ли ще се приема занапред?

Това е много стар спор. По повод на тютюнопушенето имаме непрекъснати сблъсъци със собствениците – кое е „затворено“, кое „отворено“, защото няма нужда човек да е специалист, за да прецени, че като сложиш найлоните отвсякъде, си става затворено пространство. Ако една или две стени са липсващи, това значително допринася за проветряването и не можем да го приравним към напълно затворено помещение. Но всичко зависи от конкретния случай. Такива невероятни начини се измислят.

Имате ли „рецидивисти“ в нарушаването на мерките вече. Бяхте казал, че ще се затварят заведения, при повторно нарушение на ограничителните мерки?

Това е по-скоро въпрос към РЗИ, но има такива, които по-често нарушават забраните.

Проф. Витанов каза преди дни, че е готов с прогнозата си за новия сезон, но първо ще съобщи възможните сценарии на началниците. Запознахте ли се вече с нея и какво ни очаква?

Напомняте ми, между другото, да се чуем с него. Той прогноза не може да даде. Ако можеше, щяхме да го предложим за Нобелова награда, но хубавото при него е, че дава три или четири варианта на развитие, които в края на краищата пак зависят от нашето поведение и от мерките. От тази гледна точка това, което досега е казал, наистина се случва и ще продължим да разчитаме на неговата работа. Но пак казвам, че няма такава прогноза, която да определи точно какво ще се случи през настоящия есенно-зимен сезон.

Да, но предвид поведението ни до момента, вероятно могат да се правят някакви обобщения?

Винаги трябва да имаме предвид по-лошата прогноза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews