Доц. Кунчев на среща с учители: Ваксината е личен избор, но трябва да мислим за общественото здраве

Янка Петкова 22 януари 2021 в 13:15 1675 0

Ваксинирането срещу коронавирус е доброволно и право на всеки е да направи личен избор, но трябва да се мисли за обществения ефект. Така започна разговора си с учителите от три ямболски села главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев и зам.-министър Таня Михайлова проведоха работна среща в с. Бояджик, след като стана известно, че нито един учител от  местното основно училище не желае да се ваксинира.

Ако 70% от населението е имунизирано, епидемия не може да избухне, подчерта главният държавен здравен инспектор.

„Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане. Отделни случаи ще има, но не и масово разболяване“, обясни още Кунчев.

Той даде пример с Великобритания, където болниците са пълни с болни: "Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка."

Експертът съобщи и че английското правителство е взело решение миналата седмица и е построило четири огромни подвижни морги, защото умират по 1600 души на ден.

"Това е истината, а решението вземете вие. За целия период не станахме свидетели на война и дано остане така. Но станахме свидетели на нещо, което преобърна света. Вирусът вече тръгна по света и трябва да вземем мерки, които могат да ни помогнат. Една от тях е ваксинирането", каза доц. Кунчев.

Той обясни и как се разпределят количествата ваксини:

„Европа реши да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксини. Тези средства са над 2 милиарда евро. Успяхме да постигнем да имаме достъп до тях и не трябва с лека ръка да пренебрегваме това", посочи той и допълни, че в момента "борбата за ваксини е жестока и всеки наддава, за да ги осигури за населението си".

Доц. Ангел Кунчев увери, че идеята на срещата е не да изнесе медицинска лекция, а да проведе човешки разговор с всеки един от тях.

В момента на Балканите никой не прави имунизации. Тези, които сме членове на ЕС, започнахме, обясни Кунчев и подчерта, че няма здравна система в света, която да е достигнала ниво, при което друг да се грижи по-добре за собственото ни здраве. Кунчев още веднъж представи видовете ваксини, които ще получи страната ни и механизмът им на действие.

"Мислете вие за вашето здраве“, призова той, допълвайки, че не трябва да се вярва на лъжливи твърдения.

По повод безопасността на ваксините здравният инспектор подчерта, че до момента има съобщени 14 странични реакции, които са леки и повечето от тях, като лека температура например, са типични за всяка ваксинация. Той даде пример с ваксините, които се поставят на малките деца и припомни, че това е доказателство, че ваксината работи, имунитет на организма се мобилизира срещу вируса.

По повод безопасността на ваксините доц. Кунчев направи сравнение с лечението на пациенти с коронавирус с кръвна плазма - по-думите му, макар и добър метод, преливането на кръвна плазма е "1000 пъти по-рисково", тъй като чуждата плазма съдържа неограничено количество антитела, които могат да предизвикат негативна реакция в организма на болния, докато поставянето на ваксина осигурява имунитет без да предизвика подобни ефекти.

Кунчев посочи, че най-сериозната причина за отказ от ваксини е обстоятелството, че се поставят на здрави хора. Това според него предопределя избора дали да се имунизираш. Експертът припомни, че у нас има няколко програми за препоръчителни ваксини, при които обаче покритието е незадоволително и даде пример с ваксината срещу рак на маточната шийка, която е изкоренила заболяването в Австралия, Нова Зеландия и др., докато у нас 400 жени годишно умират от това заболяване, но интересът към ваксината е много нисък.

"В края на година може да се окаже, че в страни като Израел, Дания, Виетнам, където масово се ваксинират, вече няма да има епидемия, а ние още ще говорим за затягане и разхлабване на мерки", обобщи главният държавен здравен инспектор.

Учителите знаят откъде да черпят информация и разговорите с тях винаги са полезни, коментира в заключение зам.-министър Таня Михайлова и допълни, че когато правим личен избор, помагаме на избора на обществото, особено когато става дума за изключително важни дейности като образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!