Димитър Маринов: Е-рецептата може да бъде изпълнявана частично

OFFNews 25 октомври 2023 в 10:38 709 0

Димитър Маринов

Снимка БТА

Димитър Маринов

Системата позволява частично изпълнение на рецептите. Ако са предписани три опаковки от антибиотик, всяка от тях може да бъде изпълнена в различна аптека. През първата седмица имаше проблем със софтуера на някои от аптеките, но сега той е отстранен.

Това заяви по Нова телевизия Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, в коментар по казуси с неизпълнени рецепти след въвеждането на задължителното дигитализиране на процеса при отпускане на антибиотици и лекарства за диабетици.

Той категорично отрече да има възможност да се продаде антибиотик без рецепта като обясни, че данни какво количество лекарства са влезли в аптеката и колко е отпуснато има. "Точно тази промяна влезе в сила в сила от 16 октомври, промени се и Наредба 28 – в дневника на изпълнените рецепти, който е електронен, вече влизат и лекарствените продукти, за които е-рецептите станаха задължителни от 16 октомври", каза Маринов.

Д-р Маджаров: Така въведена, е-рецептата ще доведе до черен пазар на лекарства

"Това е петият път, когато се опитваме да въведем електронна рецепта, два пъти е отменяна, някои хора сега за първи път се запознават с нея", каза още той. По думите му хаоса с електронните предписания идва от това, че лекарите късно са започнали да предписват електронно, макар такава възможност да е съществувала и преди.

Шефът на БФС каза още, че хартиените рецепти могат да бъдат фалшифицирани от всеки.

"Универсалните идентификационни номера на лекарите са публични, не е сложно да се изработи печат и да се генерират рецепти от името на някой специалист. С хартиения вариант аптеките няма как да разберат дали една рецепта е истинска или фалшива", посочи той.

Шефът на фармацевтичния съюз: Проблемът с е-рецептите идва от изписващите

Димитър Маринов подчерта, че единственият проблем, по който няма спор с лекарското съсловие, е невъзможността да се виждат складовите наличности на търговците на едро. Така нито аптеките, нито лекарите знаят кое лекарство липсва, кое е на изчерпване и кое е налично. Това нормативно трябва да се промени, посочи той.

Много е важно да се не се прави крачка назад. Приложението работи и офлайн, дори в най-затънтеното село, ако медик от спешна помощ предпише рецепта, тя ще се качи в облак и докато стигнете до аптеката ще е видима. При дигитализацията ще остава ясна следа кой какво предписва и отпуска. Сега за първи път ще се вижда какво предписват лекарите, каза в заключение председателят на БФС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки