Д-р Симидчиев: Министър Кацаров еволюира. По-рано твърдеше, че такава пандемия няма

OFFNews 13 май 2021 в 09:41 9575 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Видях как Стойчо Кацаров еволюира, защото ранните му твърдения бяха, че няма такава пандемия. Надявам се, че ще се обърне към науката и няма да се поддава на политически внушения". Така пулмологът и бивш депутат от ДБ д-р Александър Симидчиев коментира избрания за служебен министър на здравеопазването.

"Всъщност накрая той започна да вижда реалните данни. Той е човек, който работи с данни и вижда страданието на хората, които бяха заразени", допълни Симидчиев.

Според него добър знак е, че в служебния кабинет има инфекционист, ръководил COVID-отделение.

Разчитам, че новият екип ще махне част от популистките решения ще остави тези, които наистина работят. Щабът фокусираше данните на едно място и беше консултативен орган. Доколко е бил ефективен ще покажат анализите на базата на какви данни какви решения са взети, кои решения работят при нас, защото не е тайна, че дисциплината у нас е по-ниска, има неспазване на мерките, допълни пулмологът.

Според него с управлението на пандемията трябва да се занимават хора, които си разбират от работата и вземат решения на базата на последните научни данни.

По думите на д-р Симидчиев не може да се говори за успешен "български модел" за справяне с пандемията, защото страната е втора по смъртност в Европа.

Какви са тенденциите в разпространението на вируса 

Тенденциите са към затихване, но ако се погледнат нивата, до които сме спаднали, ще се види, че те са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отпреди втория пик, обясни специалистът и допълни, че все още има достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни. 

Притеснително е това, което се случва в Индия, Судан, Непал, въпреки че са много далече. Основната точка на пътуване между Индия и Европа е Анкара, а тя е много близо до България, затова е важно да се наблюдава какво се случва с щамовете, които може да влязат у нас. В момента във Великобритания нарастват случаите на индийския вариант - с 11% за съвсем кратко време, обясни д-р Симидчиев.

Днес поставените дози ваксини у нас вече надминаха 1 млн. Но това е само 1/6 от България, доста нисък процент в сравнение с други държави - смята пулмологът.

"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване невинаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.

Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, туризма, но това може да става само ако се опираме на науката. Да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме - например, държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай.

Възможно ли е ново затваряне

Зависи от това какво ще направи вирусът, а той има една-единствена цел - да живее чрез заразяване на нови и нови възприемчиви гостоприемници. Ако позволим това да се случва, няма да можем да се справим, отговори Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!