Д-р Маджаров: Лекарите са обезверени, уморени и демотивирани

OFFNews 20 октомври 2021 в 10:29 4672 5

Снимка Архив/БТА

"Има голямо обезверяване сред колегите. Когато се вслушваха в нас, имахме надежда, че потокът от болни всеки ден ще започне да намалява. Лекарите се чувстват изоставени на работните си места и пациентите ги търсят, само когато са заразени и са притеснени за своето здраве и за своите близки. Колегите са уморени и демотивирани."

Това каза по БНТ председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Ако някой си мисли, че обещанията на министър от студиото, че ще има легла за всички и персонал за всички, независимо колко болни има, ще се случат, това просто не е вярно. Това трябва да е ясно - няма как да е вярно при тази бройка лекари и сестри", каза още шефът на БЛС.

В коментар за задължителните зелени сертификати за работещите в болниците, той посочи, че би се срамувал, ако някой излезе пред болница да протестира, защото това би означавало, че имаме лекари и медицински сестри, които са много далече от медицината. 

"Медиците са последното място, в което трябва обществото да се съмнява. Колегите в болниците знаят, че трябва да бъдат здрави и че трябва да предпазват своите пациенти. Смятам, че организацията в болниците ще се случи така, че който не е ваксиниран, да си направи тест и колегата да продължи да работи", допълни той.

Имат ли смисъл COVID зоните

“COVID зоните бяха широко прокламирани с нещо, от което никой нямаше нужда - безплатно лечение за първите 10 дни. Населението има нужда от бърза диагностика и телемедицина в дома, за да знаеш, че ако си болен, си наблюдаван от своя лекар, а не от безплатен антибиотик, който по правило не се предписва в първите дни”, каза председателя на БЛС.

Д-р Маджаров коментира и наградите "Лекар на годината".

"Тази година бяхме улеснени, защото имаше един колега, един човек, който се отличаваше. От началото на кризата до момента, вече две години, той практически промени своя начин на живот. Няма почивен ден. Това е доц. Кунчев. Нямахме съмнение, че той трябва да е Лекар на годината", каза той и уточни, че в  останалите категории конкуренцията е била голяма.

Раздадени са по няколко награди в категория. Това по думите му показва, че българските лекари са не само всеотдайни към своите пациенти, а и креативни, изпълнени с идеи.

Един от наградените е д-р Йордан Спирдонов - носител на наградата Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина на уникални техники. Лекарят е изобретил "подложка", която позволява да се диагностицира рак на гърдата, когато пациентката е по корем.

"Идеята възникна след като не можах да направя ядрено-магнитен резонанс на пациентка с рак на млечната жлеза. Вече 131 пациентки са сканирани по този начин и ефективността на изследването е многократно по-голяма. Това дава възможност за откриване на образувания в ранна фаза, което рязко подобрява прогнозата за жените", каза рентгенологът.

По повод COVID ситуацията в болниците, той коментира, че в ИСУЛ няма свободни легла и, за съжаление, се освобождават, само когато някой почине. Д-р Спирдонов сподели, че е преболедувал инфекцията, след което се е ваксинирал. Според него темата за ефективността на ваксините изобщо не подлежи на коментар:

"Ефективността на ваксините е доказана. Вижте какво става навън. Цивилизованият свят около нас направи необходимото и сега премахва ограниченията, а приетите в болница и починалите от инфекцията са много по-малко. Ваксинирайте се хора! Аз го направих, защото смятам, че медиците трябва да дават личен пример", каза д-р Йордан Спирдонов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!