Д-р Колчаков: Лекари, които отричат ваксините, не ги считам за колеги

Според анестезиолога добрата новина е, че тази година всички антиваксъри ще бъдат имунизирани с Омикрон

OFFNews 21 януари 2022 в 11:13 19495 0

Снимка Архив

"Ще бъда възпитано краен и ще кажа, че лекарите, които разпространяват невярна информация за ваксините, не ги считам за колеги", заяви по Нова телевизия анестезиологът д-р Иван Колчаков от УМБАЛ "Софиямед".

"Не знам да има колеги анестезиолози, работещи в интензивно COVID отделение, да са антиваксъри. Ние работим там, където е границата между живота и смъртта. Антиваксъри са колеги от други специалности. Ние, лекарите, сме изключително некомпетентни в медицината и здравеопазването, когато не сме в своята сфера", каза той.

Той подчерта, че не е имал контакт с такива "колеги" и не желае да има, защото техните позиции са позиции на средновековния европеец и няма професионална основа за спор.

Според д-р Колчаков, БЛС трябва да направи морален анализ на това, което се случва в момента и сам "да изчисти стадото от мършата".

"Западните общества се поучиха от историческото развитие на пандемията – ние не. Взеха поука от науката – откриха вируса, откриха ваксина, произведоха я, направиха я безплатна и ни я доставиха, ние казахме – не. Ето това е аморалната позиция – когато не разбираш и не приемаш съвременните реалности, а крайната степен е, когато го изпиташ на собствен гръб", коментира лекарят.

Анестезиологът цитира данни на Евростат за ноември 2021 г. спрямо ноември преди пандемията - най-високата смъртност в ЕС е в България и Румъния – над 80-85 % е нараснала смъртността, почти двойно. "Сляп да си ще разбереш, че пандемията е увеличила смъртността", посочи д-р Колчаков и допълни, че във Франция и Италия ръстът е 4%.

Според него отговорността за тази смъртност е на "лекари, които не разбират и заемат антиваксърски позиции".

Д-р Колчаков коментира и поведението на политиците в COVID кризата:

"При политиците е съвсем безсрамна ситуацията, защото те априори са некомпетентни и се намесват в неща, които не са в тяхното поле на познание. В България, в момента, има една много креслива малка политическа сила, която е антиваксърски настроена, вкл. и с бунтове, много изявени русофили. Препоръчах им да последват примера на Путин, който въведе задължителна ваксинация в Русия, защото манталитетът на руснаците е като българския. Те не вярват в собствената си ваксина."

За хода на пандемията

Всички пандемии имат един и същ път на развитие, на първи етап са много силно смъртоносни и болестотворни и вървят към фаза на силна контагиозност – все по-лесно заразяване с по-леки симптоми. Тази пандемия върви в същата посока, каза д-р Колчаков.

"Има рязко спадане на смъртните случаи. Испания при първите две вълни имаше 13% смъртност при Омикрон - 1%. 1% е смъртността на ежегодните грипни епидемии, това е положително. Негативното обаче е, че добрите плодове ги берат обществата, които са високоваксинирани. Когато голям процент от хората не са имунизирани, общият брой заразени е много висок, а оттам и тежките случаи се увеличават, обясни специалистът. Той каза, че в момента има много голям наплив към рентгеновите отделения, където чакат хора с COVID симптоми за снимка на белите дробове. "В края на Делта вълната интензивните легла бяха намалени наполовина, в момента имаме 70 легла за COVID болни и 10 интензивни, можем да ги удвоим, но няма кой да ги обслужва", обясни той.

Д-р Колчаков прогнозира, че до средата на февруари вълната от Омикрон ще бъде пречупена, но болниците все пак ще бъдат поставени под натиск. Според него естественият ход след нея ще бъде веднъж годишно да се ваксинират възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, а младите и здравите да изкарват болестта "накрак".

"Добрата новина е, че тази година всички антиваксъри ще бъдат ваксинирани с Омикрон", заключи д-р Иван Колчаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика