Д-р Христиана Бацелова: Има ръст на скарлатина и варицела, но е сезонен и ще отшуми

OFFNews 22 март 2023 в 13:05 2238 0

Христиана Бацелова

Снимка Фейсбук профил

д-р Христиана Бацелова, епидемиолог

"Ръстът на варицелата е очакван. Сега е сезонът на въздушно-капковите инфекции, а противоепидемичните мерки, които бяха въведени от 2020 г., доведоха до ограничаване и на скарлатината, и варицелата. След като мерките отпаднаха, тези патогени намират начин да се разпространяват".

Това подчерта по БНР епидемиологът и преподавател в Медицинския университет, Пловдив, д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ, най-голям риск от заразяване има в организираните колективи - яслени и детски групи и училища. Варицелзостер вирусът, който причинява варицела, е много силно заразно заболяване. Източник за заразата може да бъде както болен от варицела, така и болен от херпес зостер. Вирусът в природата се поддържа от възрастните, които някога са преболедували от варицела и в някакъв етап от живота си изявяват херпес зостер. Те са заразни и обикновено заразяват внучетата си и оттам започва епидемичният взрив в детските заведения, обясни епидемиоложката.

"Затова трябва да се има предвид, че когато има лице с херпес зостер, то не трябва да контактува с непреболедували от варицела или неваксинирани. Заболяването се предава лесно в едно помещение с кихане, кашляне, говор", предупреди тя.

Д-р Бацелова подчерта още, че ваксината срещу варицела е с висока степен на ефективност - над 95% и е с доказана безопасност. Това означава, че ако организмът не отговори на първата доза, задължително ще реагира на втората. С две дози се придобива пожизнен имунитет срещу заболяването.

Тя посочи, че такава ваксина могат да си поставят всички лица над 9-месечна възраст, които не са преболедували от варицела. Ваксина не трябва да си поставят бременни и лица с вроден или придобит имунен дефицит. Всеки лекар, ако има желание, може да поставя ваксината, която не е задължителна.

"Важно е обаче да се знае, че това е жива ваксина и тя трябва да се съхранява и транспортира при температура между 2 и 8 градуса, да не се оставя извън хладилник".

Личните лекари имат достатъчно опит с тези болести, вкл. със скарлатината. Пациентите обаче не трябва да отказват антибиотичното лечение, ако то е препоръчано от лекарите, защото заболяването може да доведе до фатални последствия за сърцето и бъбреците. Възрастните много рядко боледуват от скарлатина и тя по-скоро протича със симптоматиката на ангина, коментира лекарката.

Д-р Бацелова бе категорична, че ситуацията с двете заболявания у нас не е извънредна и в началото на лятото те ще започнат да отшумяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови