Д-р Аспарух Илиев: След боледуване от Омикрон имунитетът срещу COVID-19 е по-слаб

Сложете си бустер сега, тъй като в момента има вълна на коронавирус, препоръча експертът

OFFNews 25 юли 2022 в 09:48 4788 0

д-р Аспарух Илиев

Снимка Архив

д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините

След боледуване от Омикрон имунитетът срещу COVID-19 е по-слаб. Ако сте боледували от Делта, рискът да се разболеете отново от същия вариант в рамките на следващата година е много нисък. Омикрон създава по-слаб имунитет. Въпреки това преболедуването дава определена защита, ако сте ваксинирани. 

Това обясни по Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария.

Вълната в момента нараства, но за щастие имаме Омикрон варианта, който протича по-леко. Носенето на маски в градския транспорт помага, защото намалява честотата на заразяване, каза още експертът.

Според него през есента няма да са необходими по-строги мерки, от носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекцията. "Не смятам, че това ще се случи, докато вирусът не мутира в по-опасен вариант", каза той.

По думите му всеки, който е с пълен ваксинационен цикъл и бустер, може да се счита за "почти изцяло защитен от тежко протичане".

Д-р Илиев посъветва хората, които не са си поставили бустерна доза, да го направят сега, докато има нова вълна на COVID-19, тъй като все още не е ясно кога ще бъдат одобрени адаптираните ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews