Частните болници няма да провеждат обществени поръчки за лекарства

Заради това решение България ще влезе в наказателна процедура и ще плаща санкции, предупредиха депутати от ПП-ДБ

Янка Петкова 05 октомври 2023 в 15:20 2144 0

брифинг

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Брифинг в Народното събрание

Частните болници отново няма да провеждат обществени поръчки за закупуване на лекарства. Статуквото беше запазено след като на второ четене на промените в Закона за обществените поръчки не беше прието предложението на депутати от Продължаваме Промяната - Демократична България, да бъдат задължени да купуват лекарствени продукти по реда, определен за държавните и общински болници.

Народното събрание за пореден път гласува промени в законодателството, които са в противоречие с правото на ЕС. Става дума за Закона за обществените поръчки. От години срещу България има наказателна процедура от ЕК, че не спазваме правото на съюза, за което ще плащаме санкции, каза на брифинг в кулоарите на парламента доц. Васил Пандов, зам.-председател на Комисията по здравеопазване.

Той припомни, че частните болници у нас от години са освободени от задължението, когато закупуват лекарствени продукти, които НЗОК заплаща със средствата от здравните осигуровки, да провежда обществени поръчки.

Темата беше обсъдена още в петък в пленарна зала и днес отново беше поставена, а именно, че частните болници по смисъла на правото на ЕС, трябва да закупуват лекарства с обществени поръчки. В момента това не е така, няма прозрачни процедури, както е нормално за една обществена поръчка. Това предизвика поредния дебат в пленарна зала, допълни Пандов.

Депутатът от Демократична България д-р Александър Симидчиев обясни, че гласуването не е било подкрепено от ГЕРБ и Възраждане. 

Възраждане първоначално се въздържаха, а след това смениха вота си. Проблемът идва оттам, че ние използваме обществен ресурс, за да финасираме тези лекарства, а немалка част от частните болници имат собствени дистрибутори, на които могат да си формират цената по собствени правила. Държавните болници са задължени да използват обществената поръчка, а частните заведения не. Това не е противопоставяне на частни срещу държавни болници, а стремеж за всички да има еднакви правила, когато се използват обществени средства, коментира д-р Симидчиев.

Явор Божанков, народен представител от ПП, обясни как е протекло гласуването:

Това, което предложихме ние, е равен стандарт и за частните, и за държавните болници. Предложението мина на първото гласуване, след което мисля, че Костадин Ангелов се обърна към групата на Възраждане, видях че проведоха кратък диалог. След това Възраждане обърна вота и на прегласуването предложението беше отхвърлено, с което се запази положението и, за съжаление, общественият ресурс отново ще се пропилява. Най-лошото е, че при това положение България ще влезе в наказателната процедура на ЕК, каза Божанков.

Той пропомни, че през годините този казус е поставян многократно и ГЕРБ винаги са гласували срещу задължаването на частните болници да провеждат обществени поръчки за закупуване на лекарства.

"Така стигнахме до абсурдни ситуации, в които частни болници закупуват лекарства 10 пъти по-скъпо от държавнитесъс средства от НЗОК", обобщи той.

За "широката ножица" в цените, на които купуват лекарства от частните и държавни болници, още преди две години предупреди бившият управител на НЗОК Дечо Дечев. Той заяви, че това е законова вратичка за източване на обществени средства от здравния фонд и обясни схемата, по която се случва това, с пример за медикамент за лечение на белодробен рак.

През 2019 г. медикаментът "Пеметрексед" е закупен от 29 лечебни заведения у нас от едни и същи производители на цени между 1063 и 129 лв. Най-високите цени, които обаче са в рамките на пределните цени в позитивния лекарствен списък, са платени в частни болници, а най-ниските - в общински лечебни заведения и в комплексни онкологични центрове, каза той.

Дечев обясни, че разликата в цените е възможна, след като през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки. "Частните болници си направиха фирми за търговия на едро и така кръгът е затворен", обясни той.

В отговор от Министерството на здравеопазването тогава заявиха, че не са знаели за това, а частните болници го обвиниха в опит да си прави публичен пиар.

Месеци по-късно от Националното сдружение на частните болници в България предложиха НЗОК да договаря с производителите цените на лекарствата и плаща директно на тях, което не се прие.

Днес беше направен поредният неуспешен опит за промяна в Закона за обществените поръчки, с която да се гарантира равнопоставеност между частните, държавните и общинските болници в разходването на обществен ресурс при закупуването на лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика