Бургазлии с най-много травми след падане от високо

OFFNews 04 февруари 2022 в 15:22 921 0

Снимка УМБАЛ Бургас

д-р Стефан Шишков, началник на отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас

Височинният травматизъм – нещастните случаи с паднали или скочили от високо, е по-висок в Бургас, отколкото в други области. Това е наблюдението на екипа на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, където се оперират, лекуват и наблюдават тези пациенти.

„В неврохирургията наистина има сезонност. С колегите си говорихме, че можем да създадем символичен календар, като годината започва с катастрофи, минава през черешобера, когато хората падат от дърветата, после идва летният сезон със скачането в басейни и „балконинга“, и завършва със сезона на орехите – през октомври", разказва д-р Стефан Шишков, настоящ началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас.

Той пое ръководството на Отделението от началото на тази година, след като дългогодишният му завеждащ д-р Николай Недев се пенсионира. Амбицията на екипа е съхрани духа и организация на работа, наложени в отделението през годините, но и да разшири възможностите му, за да отговори на нуждите на пациентите от областта и сезонно пристигащите.

„Все пак хората могат да почиват спокойно, знаейки, че в УМБАЛ Бургас, респективно и в нашето отделение, има лекари, които адекватно могат да се погрижат за тях и близките им. В днешно време туризмът е обвързан и с тези потребности на обществото“, добавя д-р Шишков.

Сред новите цели на екипа на Отделението по неврохирургия са закупуване на нова апаратура, повишаването на нивото в трето – най-високо, подобряване на битовите условия.

„Връзката на доверие пациент-лекар минава в голяма степен и през условията, които предлага лечебното заведение, разбира се, които не са самодостатъчни“, подчертава д-р Шишков. 

В отделението отчитат увеличение на пациентите, както и „гостуванията“ на пациенти от други градове. За година преминалите болни са над 1000, а извършените операции - около 400 – понякога повече от една на ден.

В последните месеци зачестяват също мозъчните и гръбначните тумори, диагностицирани за жалост по-късно, отколкото на лекарите би им се искало. Тук работят четирима специалисти и един специализант, предстои обявяване на нови места за специализанти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови