На фона на протести: Москов обясни в парламента, че няма хаос в системата (снимки)

ОFFNews 30 март 2016 в 14:10 3347 2

Снимка Сергей Антонов

Здравният министър Петър Москов беше изслушан в парламента по искане на лидера на БСП Михаил Миков по повод продължаващите вече трети ден протести на личните лекари срещу реформата на Москов. 

Джипитата протестират от понеделник, като към протеста се присъединяват нови области, а от сряда в протеста се включват и медици от болниците. 

Личните лекари обявиха, че липсва диалог и промените, които влизат в сила от 1 април, стават ясни в последния момент. Така те не знаят по какви правила ще трябва да лекуват пациентите си от април. Освен това според тях държавата ги натоварва с повече ангажименти, без това да е финансово подплатено. 

По този повод Москов обясни, че част от исканията на лекарите са резонни и НЗОК и здравното министерство са се съобразили с тях, но има и такива, за които е непреклонен.

Москов беше категоричен, че по време на разговорите с протестиращите е получил уверение, че протестът не е за повече пари.

"Има неща, които са свързани с исканията на личните лекари, и наистина бяха променени. За всичко, което трябва, за всичко, което е резонно, аз наистина съм на разположение и реагираме, надявам се, адекватно. Има други неща обаче, които са свързани с критериите за качество на дейността на всяко едно от нивата на лечебната система. Не мога да приема нежеланието дали на Лекарския съюз, дали на лични лекари, да има ясни критерии за резултат от дейността", каза Москов.

За да се изкаже Москов в зала, бяха прекъснати дебатите по промените в Закона за местните данъци и такси, с които т. нар. "копърки" отново стават законни. Това ядоса председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, която заяви, че не може когато Миков поиска, "министърът да търчи, а ние да прекъсваме работата си".

Въпреки това Москов взе думата и представи кратък доклад за състоянието на сектор "Здравеопазване", той даде и обяснение за нормативните актове, които са приети, както и за увеличеното финансиране за здравеопазването. Той обясни, че всяко едно от действията му не е самоцелно, а е в изпълнение на националната здравна стратегия и концепцията на правителството за реформи в сферата на здравеопазването.

Той подчерта, че в първичната помощ средствата се увеличават на 193.2 млн. лева при 185.17 млн. лв. миналата година. Увеличение има и на средствата за специализирана извънболнична помощ - от 204.2 млн. лв миналата година на 211.2 млн. лв.

Повече средства са предвидени още за изследвания, а болниците ще получат 1.56 млрд. лв. при изплатени 1.52 млрд. лв. за миналата година.

Москов обобщи, че заложените в бюджета на НЗОК средства от април до ноември 2016 г. е над 70 млн. лв. повече спрямо миналата година.

От БСП обаче не харесаха доклада на Москов и започнаха да викат в залата. 

"Преди малко чухме едно изказване на министъра на здравеопазването, което абсолютно адекватно отразява системата на здравеопазването - неразбиране на проблемите, хаос. Същият този министър от правителството е издал заповед, с която е възложил на лечебните заведения, независимо дали са частни и държавни, да правят графици и да преглеждат. В здравеопазването в България положението става военно. И столичните лекари обявиха, че преминават към протест", коментира Миков думите на здравния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови