БЛС защити обидените пироговци, но не и бившия им директор проф. Балтов

Днес председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и здравният министър д-р Стойчо Кацаров ще се срещнат с протестиращите от "Пирогов""

OFFNews 21 юли 2021 в 11:42 5406 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Подкрепяме пироговци в усещането им за обида, защото в опитите да се изкара гневът като персонална защита на един човек (уволненият директор проф. Асен Балтов, б. р.) се измества темата. Не бих казал, че искат оставката на министър Кацаров просто така, а защото се почувстваха обидени, че им се вмени вина за злоупотреба с над 1 млн. лв.

Това каза по bTV председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров посочи, че съсловната организация стои зад медиците на "Пирогов":

"Изчакахме цяла седмица и наблюдавахме различни интерпретации, които слизаха все по-ниско. Дебатът стигна до дъното. Конфликтът трябва да слезе от екраните на медиите и да се търси решение с разговори между двете страни. БЛС няма тема оставка на министър, няма тема смяна на директор. Защо и как е уволнен един директор на държавна болница, е преценка на министъра", каза още председателят на БЛС.

"Ако аз съм министър, не бих търсил мотиви, ако смятам, че нямам доверие в директорите на големите болници – защото отговорността се носи от министъра и той трябва да прецени с кого трябва да продължи политиката в големите държавни болници", посочи шефът на съсловната организация.

Той беше категоричен, че медиците на "Пирогов" са изнесли огромна тежест по време на ковид кризата и не бива да бъдат подлагани на натиск през проверки.

"Тук е моментът да кажа, че БЛС не приема констатацията на НЗОК. Ние смятаме, че никой няма право да слага стигма към колега, докато не му е дал възможност да се защити в съда. Не е тайна, че нямаме добри отношения с Касата. Получаваме сигнали от цялата страна, че се извършват проверки на точно този постковид период. С формални причини се опитват да се възстановят средства, които бяха гарантирани чрез обществения договор на държавата с медиците. Такива като констатации и като управител на лечебно заведение, и като председател на БЛС съм виждал неведнъж и голяма част от тях са падали в съда. Това е констатация в протокол на Касата, която по незнайни за мен причини проверява точно най-тежките месеци от работата на "Пирогов".

По повод обвинението на Стойчо Кацаров, че на него също му е била издадена фалшива хоспитализация Маджаров заяви, че БЛС няма да влезе в този дебат, тъй като това е въпрос на съд.

"Всичко, което чухме, може да бъде проверено, обжалвано. Това не е темата на българското здравеопазване", коментира той и съобщи, че по този повод вчера се е чул със здравния министър и е поискал темата да бъде "свалена от екраните". Двамата са се разбрали по-късно днес да се срещнат с протестиращите медици в спешната болница.

"Там е мястото, където двете страни могат да си кажат каквото имат и ако трябва всеки да направи крачка назад. Защото "Пирогов" е една от най-добре работещите болници в България. "Златото" на "Пирогов" е неговият персонал. Голяма част от болниците в София са "захранени" от тази болница. Не може по този начин да се хвърля кал върху хора, които са изнесли най-голямата тежест на ковид кризата през последните месеци", категоричен бе Маджаров.

Има ли нужда от клинична пътека за постковид усложнения, каквото е едно от исканията на протестиращите от "Пирогов":

"Искането за клинични пътеки за постковид усложнения е мъгла, която се хвърля в пространството, за да обърка хората. Справянето с пандемията и последиците от нея би трябвало да се финансира от държавата. Беше обещано, че ще се финансира през НЗОК и всеки пациент с такива усложнения ще бъде лекуван без проблем. Тук се наруши общественият договор и в момента аз лично нямам доверие, че през есента това ще се случи, защото "тезата парите ще дойдат през Касата не се притеснявайте" не върви според това, което наблюдаваме през последните седмица. Очаквам от новия парламент, от новия министър на здравеопазването пандемията да бъде посрещната с държавни средства, за да не говорим за постковид пътеки. Това е тема, която ще се развива във времето - след година, когато се разработят алгоритмите за лечение", заключи д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!