Лекарят на Кацаров в Пирогов: Направихме го, за да не плаща скъпи изследвания

„Направих го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиденти“, каза доц. Атанасов

OFFNews 16 юли 2021 в 09:23 26291 4

Снимка bTV

Доц. Петър Атанасов

„Диагнозата (на Стойчо Кацаров) идва от лъжа, но един лекар не може да не прави разлика между диагноза и заглавие на клинична пътека“, заяви завеждащият Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов в предаването „Тази сутрин“.

„Направих го, за да не плаща скъпи изследвания“, категоричен е доц. Атанасов.

Повод за неговото изявление е твърдението на служебния здравен министър, че от "Пирогов" са му издали фалшива диагноза - цироза на черния дроб, че е вписан като лежащ в клиника пациент, без да е бил там и че по клиничната пътека са платени изследвания, които не са му правени. Доц. Атанасов опроверга неговите твърдения.

От коментар на медици в болницата стана ясно, че Кацаров е търсил медицинска помощ в посочения период заради постковид симптоми - били са му нужни изследвания, които струват около 500 лева. За да не ги заплаща, е пуснала клиничната пътека.

Това, впрочем, е практика в голяма част от лечебните заведения. Често пациенти се приемат фиктивно - заради болничен или за да си направят безплатно изследвания, които в извънболнична обстановка Здравната каса не поема. Всяка клинична пътека изисква на пациента да се направят конкретни изследвания. Ако името на пътеката и реалната диагноза се разминават, често част от изследвания се пропускат - просто защото пациентът няма нужда от тях.

„Направих го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиденти“, каза доц. Атанасов, който отбеляза, че със служебния министър на здравеопазването са дългогодишни семейни приятели.

Пред БНТ добавя: "Това е епикриза за преболедуване от определено заболяване, различно от COVID-19. Всъщност това е епикриза за периода на изследвания на пациент с постковид синдром. Проявил съм лична ангажираност".

По думите му пациентът е бил в болницата, но не е спал в лечебното заведение.

Както е известно, Кацаров е боледувал от COVID-19 през ноември 2020-а. Въпросната епикриза е от януари 2021 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

22.07 2021 в 01:47

Мда. Ситият не вярва на гладния.
И двамата не разбирате нито на косъм какво е казал докторът Атанасов.
Дебили.

6145

2

kokoten

16.07 2021 в 10:07

Мошеник...Всички знаем как се прави и за какво се прави..Просто трябва да се скубнат едни пари от касата,не стига,че скубете като за последно от хората,ами трябва още,и още,и още....от 20 години от касата ни набиват,че не може да има т нар. домашен стационар, а сега тоя кияк говори така сякаш не знае за какво става въпрос...Пирогов е една от най-големите дупки където изтича огромен ресурс,най-често съвсем безконтролно...общо взето след ген Г.Каменов тая болница не е имала читав началник...Жалко,изкарали са колегите на протест който е абсолютно неоправдан от всякаква гледна тояка ,освен от тази на шефовете-мошеници....