Близо 200 души преминали през грипния кабинет на ВМА за по-малко от две седмици

OFFNews 09 януари 2018 в 12:15 2493 0

Близо 200 души са преминали през открития специално за сезона грипен кабинет във Военномедицинска академия за по-малко от две седмици - от 29 декември 2017 г. до днес. 

„Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и в момента работи с пълна сила. След новогодишните празници наблюдаваме нарастване на броя на заболелите, като на място преценяваме дали се нуждаят от амбулаторно лечение или трябва да бъдат хоспитализирани”, обясни полк. доц. Георги Попов – началник на Катедра по инфекциозни болести.

Той е категоричен, че още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

„Пациентите, които идват в този кабинет, най-условно могат да бъдат разделени на две групи, в зависимост от симптоматиката”, заяви доц. Попов, като подчерта, че тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена именно от специалист, за да се назначи и адекватното лечение.

Той напомни, че характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация – болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица.

„При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса”, пояснява специалистът.

Доц. Попов съветва да консумираме повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци и да приемаме повече течности и конкретно чай, за да се предпазим.

Важна, по думите му, е и здравната култура на хората: „Болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърхностите и лесно можем да се заразим”.

„Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг”, който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”, прогнозира още доц. Георги Попов.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови