Безсъние и самота. Как изкуственият интелект влияе на хората

OFFNews 14 юни 2023 в 12:11 1792 0

Изкуствен интелект

Снимка pixabay

Изследователите уточняват, че резултатите от изследването не доказват, че работата със системи за изкуствен интелект причинява самота и други реакции, а само че между тях има връзка

Служители, които често взаимодействат със системи с изкуствен интелект, е по-вероятно да се чувстват самотни, а това може да доведе до безсъние и злоупотреба с алкохол, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Резултатите са част от изследване, публикувано от Американската асоциация по психология.

Учените са провели четири експеримента в САЩ, Тайван, Индонезия и Малайзия. Резултатите са сходни, независимо от различните условия и култури.

Според проучването служителите, които често си взаимодействат със системи за изкуствен интелект, са по-склонни да изпитват самота.

Водещият изследовател д-р Пок Ман Танг е работил в инвестиционна банка в миналото, където е използвал системи за изкуствен интелект, което е довело до интереса му към изследването на актуалния проблем.

"Бързото развитие на системите с изкуствен интелект предизвиква нова индустриална революция, която променя работното място с много ползи, но и с някои неизследвани опасности, включително потенциално вредни психически и физически въздействия върху служителите", казва Танг, доцент по мениджмънт в Университета на Джорджия.

По думите му хората са социални животни и изолирането на работата със системи с изкуствен интелект може да има вредни последици в личния живот на служителите.

В същото време работата с подобни системи може да има някои предимства. Изследователите установяват, че служителите, които често използват системи с изкуствен интелект, са по-склонни да предлагат помощ на колегите си, но тази реакция може да е предизвикана от тяхната самота и нужда от социални контакти.

Те наблюдават също, че участниците с по-високи нива на тревожност от привързаност са реагирали по-силно на работата с изкуствен интелект както с положителни реакции, например като помагат на другите, така и с отрицателни - самота и безсъние.

В един от експериментите 166 инженери в тайванска биомедицинска компания, които са работили със системи за изкуствен интелект, са били анкетирани в продължение на три седмици за чувството им на самота, тревожността от привързаност и чувството за принадлежност. Колегите оценявали отделните участници за тяхното полезно поведение, а членовете на семейството докладвали за безсънието на участниците и консумацията на алкохол след работа.

Служителите, които по-често са взаимодействали със системи с изкуствен интелект, са били по-склонни да изпитват самота, безсъние и да пият повече алкохол след работа, но също така са показали емпатия към колегите си.

В друг експеримент със 126 консултанти по недвижими имоти в индонезийска компания за управление на имоти половината от тях бяха инструктирани да не използват системи с изкуствен интелект в продължение на три последователни дни, а на другата половина е казано да работят с тях колкото е възможно повече.

Констатациите за последната група са подобни на тези от предишния експеримент, с изключение на това, че няма връзка между честотата на използване на изкуствения интелект и консумацията на алкохол след работа.

Подобни са и резултатите от онлайн експеримент с 214 работещи на пълен работен ден възрастни в САЩ и друг с 294 служители в малайзийска технологична компания.

Резултатите от изследването не доказват, че работата със системи за изкуствен интелект причинява самота или другите реакции, а само че между тях има връзка, допълват изследователите.

Танг посочва, че за да продължат напред, разработчиците на технологии за изкуствен интелект трябва да обмислят възможността да оборудват системите за изкуствен интелект със социални функции, като например човешки глас, за да имитират взаимодействия, подобни на човешките. Работодателите също така биха могли да ограничат честотата на работа със системи с изкуствен интелект и да предложат на служителите възможности за общуване.

"Програмите за осъзнатост и други положителни интервенции също могат да помогнат за облекчаване на самотата", допълва изследователят.

"Изкуственият интелект ще продължи да се развива, така че трябва да действаме сега, за да намалим потенциално вредните последици за хората, които работят с тези системи", казва още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика