Управляващите вкарват психично болните в централен регистър

OFFNews 16 март 2014 в 18:14 9150 65

Премиерът Пламен Орешарски

Експертна група на МВР, министерствата на здравеопазването и на социалната политика, ще работи системно по проблема с психично болните хора в страната. Това обяви днес на семинара на правителството в Боровец премиерът Пламен Орешарски. Има нужда и от създаването на централен регистър на хората с психически заболявания“, каза още министър -председателят. Той не даде подробности около идеята - хора с какви заболявания ще бъдат включвани в регистъра и как би могъл да се използва той.

„Може би има нужда и от затягане на режима за притежаване на оръжия. Надявам се, че като направят 1-2 сбирки, след седмица-две ще могат да направят общ доклад с препоръчителни мерки, които ще обсъдим на оперативно заседание и ще се ориентираме към някакви мерки”, добави Орешарски. По думите му, възможно е да се въведат отново психотестове за всички притежатели на оръжие.

Темата за случая в Лясковец, при който психично болният Петко Петков простреля смъртоносно спецполицая Емил Шарков, ще бъде разисквана от парламентарната комисия по вътрешна сигурност, обяви председателят й Атанас Мерджанов. По думите му, проблемът е бил подценен и това е довело до трагичния изход от спецакцията.

Комисията ще изслуша главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за полицейската спецоперация.

Искаме да направим и анализ за законодателни пролуки - ако се наложи, ще бъдат направени конкретни промени в закона за оръжията и боеприпасите, посочи Мерджанов.

Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов обяви, че ще се обсъди намаляване на срока на валидност на документа за психично здраве, нужен за разрешителното за оръжие. Вместо пет години, колкото е сега, валидността му ще трае 3 години, посочи той.

Психодиспансерите в бъдеще ще трябва да уведомяват МВР, в случай, че у хора с документ, че са психично годни да носят оръжие, се появят симптоми за психични заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!