Създават регистъра за психично болни през есента

OFFNews Последна промяна на 17 март 2014 в 12:20 6444 115

Единният регистър за хората с психични заболявания ще бъде създаден през есента. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Регистърът ще бъде създаден като част от програмата на здравното министерство за тази година със средства по Норвежкия финансов механизъм. За създаването му ще бъде създадена междуведомствена работна група, посочи Андреева.

За репродуктивно и психично здраве ще бъдат отпуснати около 15 млн. лева, уточни тя.

По повод подпомагането на малките болници с допълнителни държавни субсидии Андреева обясни, че министерството вече разполага със списък на общинските болници, които ще бъдат подпомогнати, изготвен от Сдружението на общините.

Списъкът съдържа 51 болници, които обслужват не са общината, в която се намират, но и съседни общини.

Успяхме да договорим с министерството критерия за отдалеченост, според който отдалечеността от областната болница не трябва да надхвърля 40 километра. Под внимание са взети също така безработицата и възрастовата структура на населението, коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

По думите й има още 7 болници, които не са успели да покрият критериите за допълнително финансиране, но трябва да бъде намерен начин да им се помогне.

В отговор здравният министър обеща тези болници да бъдат включени в списъка.

Болниците ще получават допълнителната субсидия за спешна помощ. Така реално държавата ще доплаща за прегледите и изследванията на пациентите, преминали през спешните отделения, допълни Андреева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2015 в 12:05

На едно място в Интернет на английски език (преди около един месец) аз прочетох (но аз не знам дали в написаното там има нещо вярно), че лекарските грешки (на лекарите в САЩ - но ако това е вярно, то вероятно (е така) и по света при хората от бялата и монголоидните раси) са третата причина за смъртни случаи на хора.

21.12 2015 в 02:04

Аз също се извинявам искрено за писани тук коментари от мен-по-рано (и други хора за такива и подобни на тях- неща писани от тях- в offnews.bg и т.н), -тоест конкретно за неща от рода на "ако е необходимо да влезе в психиатрия-както и всички хора, които без причина (и въобще) пишат, говорят и прочие- обиди, глупости, грубости, и други неприятни неща в Интернет (трябва да подлежи под съдебна, психиатрична или друга отговорност)." - уточнявам, че (като махам напълно това за "психиатрична отговорност" и "задължително да влезе в този регистър на психично болните" и махам напълно всичко свързано с психиатрични болници, лекари психиатри, психолози и т.н)- може би е добре (ако МВР и съда работят добре) да бъдат спряни (хора с лоши прояви-като някои описани тук) -вече съд би решил дали със затвор, парични глоби, по друг начин и т.н.Ако се провери с полиграф и т.н ще се види (наистина), че написаното от мен сега- е вярно.

11.09 2015 в 18:58

Уточнявам, че- Извинявам се (както и други хора писали тук) за написаното от мен през 2014 година. Тогава 2-ма мои приятели бяха гласували многократно за моя коментар и т.н.Аз уточнявам, че когато аз писах тук и по-рано аз имах предвид че според един мой приятел днес и т.н (но аз не знам дали това е вярно) някои от мъжете в България и по-млади и т.н нямат съпруга, интимна приятелка или деца, а някои от тях (които някога са имали такива) вече са разведени (или не живеят заедно с някогашната си приятелка, а нямат нова приятелка или не живеят заедно със съпругата си, но без да са се развели официално) - а нещо подобно е възможно (но аз не знам дали това е вярно) да важи и за някои от жените в България (а може би и в други места в България) и по-млади и т.н но при тях това е с липса на мъже съпрузи или партньори. Аз предполагам, че всички хора които са писали тук и т.н за мъжете (а може би и за жени) под 50-48 годишна възраст (и на каквато и да е възраст) че хора са казвали описаните там неща (за които аз не знам дали са напълно (или изобщо) верни и т.н) за някои от тези мъже и т.н (но аз не знам колко (на брой и т.н) са те) но може би е възможно някои (от тези мъже и т.н) като хора и т.н да се променят към добро. Аз предполагам, че всички хора които са писали тук че гей мъжете не могат да разсъждават логично и при най-добрите факти, данни и т.н (и останалите неща (писани от хора тук и т.н) за гей мъжете) че хора са казвали и т.н описаните там неща (за които аз не знам дали са напълно (или изобщо) верни и т.н) за някои от тези гей мъже и т.н (но аз не знам колко (на брой и т.н) са те) но може би (е възможно) някои (от тези гей мъже и т.н) като хора и т.н да се променят към добро. Аз и други хора писали тук и т.н много се извиняваме за написаното "Според много хора е добре ако тези възрастни мъже (които се държат така може би от злоба и неуспех в живота) се поставят в психиатрии, под наблюдение или другаде" и т.н - които неща според нас не са вярни.Аз пак казвам, че ако се провери с полиграф и т.н ще се види, че написаното тук от мен- е вярно.

26.07 2015 в 12:33

В град Русе на 26 юли 2015 година между 10.40-11.40 часа по улица "Александровска" е вървял млад мъж с бяла кожа (и мисля и с по-широки и плътни устни), който без причина е говорил нещо- към непознат за него човек. В град Русе на 26 юли 2015 година между 10.40-11.40 часа по улица "Борисова" възрастна жена (с бяла коса) е крещяла (без причина)- мисля и към случайно минаващ покрай нея- млад човек (с къси летни дрехи). Аз мисля, че може би много от мъжете (и по-възрастните също) с анормално поведение (в България) към човек или хора- се страхуват да се държат така към гей мъже- за да не пострадат от тях (може би и с мъжки гей изнасилвания) по някакъв начин. И аз казвам, че ако се провери с полиграф и т.н (може би и с записи от камери от центъра на Русе- ако тези хора- са били снимани (от камери)- на връщане, отиване и т.н) ще се види, че написано тук - е вярно.

18.07 2015 в 20:27

Видях случай в български град тази година- когато в един лекарски кабинет, дойдоха възрастни мъж и жена от Разград (с направление от лекар) които казаха, че идвали тук (в този град), защото в техния град (Разград), останали едни доста странни лекари- но аз не знам дали това е вярно.От последните години в България (а вероятно и по света) с всяка изминала година нарастват цените на тока, парното, храните и т.н- а това вероятно е зле за повечето хора (особено за тези от тях, които нямат работа).

17.07 2015 в 16:46

На едно място в Интернет на български език (мисля от тази година) някой беше написал нещо като "особено в провинцията, където недостига на добри специалисти лекари е голям- все по-слаби специалисти доктори и дори нестабилни хора- навлизат в системата на здравеопазването"- но аз не знам дали това е вярно.

16.07 2015 в 22:43

В написаното от мен на 5 май 2014 година- аз излъгах, че съм психолог и излъгах, че хора с такива ненормални прояви (примерно като тези за които аз прочетох- тук) трябва задължително (и без тяхно съгласие) да започнат терапия и лечение при психолози (ако е необходимо и в психодиспансер)- аз го написах от глупост, но това видимо не е нужно за тях (а и въобще).

12.05 2015 в 18:40

Видимо е, че човек не трябва да се присмива на нещастия, беди, бедствия и т.н (аз мисля, че човек не трябва да се присмива и на гей мъжете и т.н).

11.05 2015 в 22:14

Около началото на месец април (тази година)в на центъра на Русе -на една улица стояха по-млад и по-възрастен мъж и изведнъж се чу как (единия от тези двама мъже -мисля, че това беше по-младия мъж) каза (на висок глас) израз с обръщението "ма" към човек, който миеше (мисля с нещо) от вратата -до тези двама мъже.

11.05 2015 в 20:07

Чувал съм от българи работили в селското стопанство в Гърция и Италия (преди около 10-15 години), че техните работодатели са ги принуждавали да берат ягоди по цял ден, без да им дават право да се изправят- а накрая на деня, работниците силно ги е болял гърба (чувал съм, че в Гърция е имало случаи работодателите да изгонят своите работници (понякога- дори ако са работили легално и с трудов договор) без да им платят (абсолютно нищо) накрая). Има много стоки (вероятно внос от страни от Третия свят), които са евтини, но много некачествени (като едни кецове за 10 български лева, които кецове докато ги носи човек, за 7 дни усеща, камъните по улицата, докато върви и като поглежда вижда, че подметката на тази кецове , е направено от нещо много некачествено- като картон. Предполагам, че през 60-70-те години на 20 век младите хора са станали безотговорни и много бракове са завършвали с развод- и деца са се оставяли в домове за изоставени деца, или- на други роднини, познати и т.н- и може би мнозина от мъжете между 50-70 годишна възраст - никога не са се женили (а тези, които са -са вече разведени) и нямат дете или деца. И аз съм съгласен с проверката за лъжа (включително с това- написаното от мен-да бъде проверено така)- написана от хората тук -преди мен.