Създават регистъра за психично болни през есента

OFFNews 17 март 2014 в 12:20 7292 115

Здравният министър Таня Андреева

Единният регистър за хората с психични заболявания ще бъде създаден през есента. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Регистърът ще бъде създаден като част от програмата на здравното министерство за тази година със средства по Норвежкия финансов механизъм. За създаването му ще бъде създадена междуведомствена работна група, посочи Андреева.

За репродуктивно и психично здраве ще бъдат отпуснати около 15 млн. лева, уточни тя.

По повод подпомагането на малките болници с допълнителни държавни субсидии Андреева обясни, че министерството вече разполага със списък на общинските болници, които ще бъдат подпомогнати, изготвен от Сдружението на общините.

Списъкът съдържа 51 болници, които обслужват не са общината, в която се намират, но и съседни общини.

Успяхме да договорим с министерството критерия за отдалеченост, според който отдалечеността от областната болница не трябва да надхвърля 40 километра. Под внимание са взети също така безработицата и възрастовата структура на населението, коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

По думите й има още 7 болници, които не са успели да покрият критериите за допълнително финансиране, но трябва да бъде намерен начин да им се помогне.

В отговор здравният министър обеща тези болници да бъдат включени в списъка.

Болниците ще получават допълнителната субсидия за спешна помощ. Така реално държавата ще доплаща за прегледите и изследванията на пациентите, преминали през спешните отделения, допълни Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!