Вадят психично болни от регистъра след 5 години послушание

OFFNews 18 август 2014 в 13:09 4950 1

Психично болните, вписани в подготвяния регистър за психично болни, ще бъде отписван след 5 години, ако през този период не са се влошили. Това обясни пред „Труд“ националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

В България има 12 Центъра по психично здраве, а във всеки от тях има около 15 пациенти, които представляват заплаха за себе си и околните, обясни проф. Миланова.

Около 2000 българи трябва да бъдат вписани в регистъра за психично болни. Работещите психиатри у нас са около 500 и би следвало те да решават кой трябва да бъде вписан в регистъра, допълни тя.

Дълго се обсъжда защо точно след 5 години един пациент да може да бъде отписан от регистъра. Този период е избран не само защото по света много други заболявания се следят за 5-годишна преживяемост и успех на лечението. Освен това 5-годишна ремисия доказва, че пациентът вече не е опасен, коментира проф. Миланова.

Работна група работи от месеци по стартирането на регистъра, който трябва да заработи през есента. Здравният министър д-р Мирослав Ненков също даде зелена светлина на проекта.

Аз съм „за“ регистъра за опасните психично болни и ще работя за стартирането му. Не искам да поставям срокове за завършването му, но ще направя всичко необходимо, за да стане факт, посочи д-р Ненков.

„Има хора, които подскачат срещу "маркиране" на пациентите. Но аз също съм отбелязан в регистъра на българите с хипертония, тъй като имам високо артериално налягане, с тази разлика че не представлявам обществена опасност, освен ако не падна върху някой, като получа инфаркт и го затисна. Листата не е дискриминационна, а изцяло в обществен интерес“, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!