България е в началото на COVID вълна №4, започват масови проверки в курорти и бензиностанции

Промени и за влизащите у нас: Монако влиза в червената зона, Люксембург минава от оранжева в зелена. Франция вече е в оранжева и до седмица може да мине в червената зона

Александра Маркарян 02 август 2021 в 16:27 5745 0

Ангел Кунчев

Снимка БТА/Христо Касабов

Д-р Ангел Кунчев

България е в началото на четвъртата вълна на COVID-19, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред медиите днес.

Заболеваемостта е достигнала 30 на 100 хил. души, а в някои региони - предимно големите градове и по Черноморието - 50, 60 на 100 хил. Преобладава вариантът "Делта".

Властите у нас ще посрещнат новата вълна със засилени проверки там, където противоепидемичните мерки се нарушават най-често: в черноморските и планинските курорти, и в бензиностанциите по магистралите. В последните да се види човек с маска е по-скоро изключение, отколкото правило, допускат се много повече хора, отколкото позволява капацитетът при спазване на изискването за дистанция, дезинфекцията и почистването са под въпрос.

Обект на проверки ще са баровете и дискотеките, където има струпване на много и предимно тийнейджъри и млади хора.

"Установяваме - особено в местата с натрупване на много хора - грубо неспазване на противоепидемичните правила. Това неминуемо ще доведе - и вече води, но в по-малки размери - до вдигане на заболеваемостта, и то в ниските възрастови групи - при тийнейджъри и при млади хора между 20-30 години", обясни д-р Кунчев и напомни, че "Делта" засяга основно младата възраст.

Проверяващите ще се насочат към барове и дискотеки, а не към хотелите, където - според д-р Кунчев - "има доста добро ниво на спазване, за разлика от нощните заведения".

Предстои издаването на заповед в тази посока. Тя ще е обща, на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и земеделието и храните, и с нея ще се разпореди провеждането на проверки преди всичко в курортните места по Черноморието, но и в планинските курорти, както и по протежение на основните магистрали, където се движат най-много хора, с оглед спазването на основните правила, каза още д-р Кунчев.

Под "основни правила" той има предвид:

- носене на маска в закрито помещение. "Установявам, че почти тотално не се спазва" - коментира инспекторът;

- спазване на отстояние;

- дезинфекция;

- почистване.

"Нека не се сърдят - препоръча докторът. - Още от сега собствениците на обекти знаят, че такива проверки ще има. Те ще са съвместни, с групи експерти от Районните здравни инспекции, от агенциите по безопасност на храните, от МВР и там, където е възможно, включваме и представители на общините, за да могат да са по-ефективни тези групи и да осъществяват контрол в рамките на един ден на поне няколко - 10-15 обекта, както в населените места, така и в курортните места."

Д-р Кунчев прогнозира, че заболеваемостта във всички области на страната ще надхвърли 100 към средата на месеца.

""Делта" вариантът се предава доста по-бързо и лесно. Носогърлената зона на човека е много по-натоварена в сравнение с другия вирус. Повишаването на заболеваемостта е много по-бързо като динамика, отколкото при другите варианти", обясни той.

До края на седмицата властите у нас очакват европейски доклад, от който да стане ясно дали и доколко има връзка между повишената заболеваемост и повишената хоспитализация и смъртност при "Делта".

"Наясно сме, че ще има много случаи. Виждаме го в момента в Малта, в Кипър, в Гърция, в Испания, във Великобритания, във Франция започна сега. Очевидно вълната ще обхване целия континент. По-важното е дали тя води в същата степен и до много висока хоспитализация, до висок риск, до приемане на хора в интензивни сектори, до висока смъртност. Надявам се това да не е така, но до момента нямаме достатъчно данни, за да направим сигурно заключение доколко са свързани двата показателя."

Опитът с четвъртата вълна

На въпросите какво да очакваме в четвъртата вълна д-р Кунчев посъветва да се обърнем към опита на страните, които се сблъскаха с нея преди нас - Израел, Кипър, Гърция, Великобритания. Данните им показват какъв е предпазният ефект на ваксините. Видно е, че и ваксинирани се разболяват, но са предпазени от тежки усложнения и смърт.

"Процентът на хората, които са попаднали не в болница, а в интензивните грижи, и на смъртните случаи, се движи между 95 и 99 в различните страни. Всички, попаднали в интензивни отделения, са неимунизирани. В болници попадат и имунизирани, но с много по-лека клиника или само с една игла, или скоро след приемане на втората игла, защото имайте предвид, че защитен имунитет вие получавате три седмици след втората игла. Затова през цялото време повтаряхме, че трябва да се имунизирате лятото. Беше видимо какво се случва в Европа, че ще дойде такава вълна. Сега виждаме значително по-голям интерес, последните няколко дни, към ваксинациите. Вече го усещаме по първите игли, но се страхувам, че е малко късно", каза д-р Кунчев и все пак окуражи: "Въпреки това никога не е късно".

По повод качествата на ваксините той бе категоричен: "няма значение коя от четирите ще изберете, всички са с доказани качества".

"Ваксините работят. Да, в различна степен. Да, спрямо "Делта" варианта - малко по-ниско от другите, но ако те не ви осигуряват абсолютна защита от това да не се разболеете въобще, ви осигуряват леко протичане, без усложнения и без смъртен изход, което е повече от достатъчно", увери той.

На въпрос ще бъде ли необходима трета игла д-р Кунчев посочи, че вероятно да, ще бъде необходима и прогнозира, че очаква тази необходимост да възникне към края на годината.

"Но за да се случи, е необходимо да има официална промяна в характеристиката на продукта от самата фирма производител, одобрена от Европейската агенция по лекарства, така че ние да можем да кажем точно кога препоръчваме да стане, в каква доза и с каква ваксина. Защото очакваме да излязат и подобрени ваксини с това да влияят още по-добре на новите варианти (на COVID). И тези, които до момента са излезли, и евентуално такива, с които ще се срещнем следващата година".

За него моментното засилване в разпространението на коронавируса по морето не е притеснително, но е добре да имаме предвид какво се случва в страните, които преживяват четвъртата вълна, за да знаем какво да очакваме.

"Нека да ви го кажа като цифри - и в момента в някои страни, да кажем Великобритания, заболеваемостта е около 30, 35 пъти по-голяма от нашата, а в Кипър е 100 пъти. Представете си ако ние сега говорим за 300 случая, умножете ги по 100 и ще видите до какви цифри може да стигнем. Това е абсолютно реално и затова правим тази кампания за спазване, защото от мерките, които прилагаме, зависи колко бързо ще се развие вълната и колко интензивна ще бъде."

Според него е много вероятно в средата на август България вече да е в оранжевата COVID зона. Най-интензивната вълна у нас би водела до 3000 новорегистрирани дневно, предупреди той.

"Германците споделиха, че при тях се удвояват случаите на всеки 12 дни. При нас се удвояват на под 10 дни. С този темп ако продължаваме, ще ги достигнем наистина някъде в рамките на този месец."

За да преминем по-леко през четвъртата вълна, той апелира за спазване на мерките:

"Най-лесното е да спазваме и сега разпоредените (мерки), защото те не са нито чак толкова тежки, нито чак толкова ограничаващи. Но е видно, същевременно, че настройката на хората е, че нещата са вече ок, че "ще правя каквото си искам лятото и не ме интересува какво ще стане". Психологически го виждам, че е така. И умората на обществото от мерките я виждаме и си даваме сметка за нея, но при започваща вълна трябва да стиснем зъби и да издържим още малко, ако искаме да преживеем по-леко тази вълна и да дадем по-малко жертви".

На въпрос дали е добре да се мисли за стимули за ваксинираните д-р Кунчев отговори:

"Доколкото въпросът е не толкова експертен, епидемиологичен, медицински, а социален, не бих се ангажирал аз с такава препоръка. Като лекар мога да кажа, че всичко, което увеличава покритието с ваксина, е добре дошло. Дали ще са стимули, дали ще са отрицателни, негативни, трябва да накараме хората да се предпазват. Те трябва да осъзнаят, че това е изключително важно за тяхното здраве и да вземат съответните мерки. Разбира се, не насила. Никой не е обсъждал и не е предлагал да има масова, задължителна ваксинация. Да, виждаме какво се случва в други страни, има най-различни модели - положителни и отрицателни. Според мен трябва да се поучим от тях и да използваме тези, които работят".

Промени в зоните

Очаква се днес да излезе заповед на здравния министър по отношение на зоните, страните и мерките, които налагаме за влизане от тях - посочи още д-р Кучев.

Поради повишаване на заболеваемостта в червената зона попада Княжество Монако с 532/100 хил.

От зелена в оранжева зона, поради повишаване на заболеваемостта, попадат два страни - Исландия и Франция. Голяма е вероятността Франция да премине в червена зона следващата седмица.

Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат от червената зона и това ще облекчи придвижването на хора от тези страни към България.

От оранжева в зелена зона, със заболеваемост под 197/100 хил., попада Люксембург.

Заповедта ще влезе в сила 48 часа след разписването й. С други думи, ако днес бъде подписана и публикувана, ще влезе в сила от 00:00 ч в сряда, уточни д-р Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови