Александровска: изнесените данни са с груби грешки, до степен, че фактите са неверни

OFFNews 10 октомври 2022 в 18:51 1913 0

Александровска болница

Снимка Иван Иванов

Александровска болница

С реакция на оповестенти по-рано днес резултати от проверка на здравното министерство в УМБАЛ "Александровска" излезе здравното заведение. В позицията се казва:

"В изнесените данни от Доклада на Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването за състоянието на Александровска болница има груби фактологични грешки до степен, в която фактите са абсолютно неверни.

Опасяваме се, че целта е да бъдат въведени в заблуда не само обществеността, но и самото ръководство на Министерство на здравеопазването. Това не е в интерес на най-старата университетска болница в страната, за чието спасяване настоящото ѝ ръководство се бори от встъпването си в длъжност.

Смятаме, че въпросите за управлението на болницата са от първостепенно значение и нейните проблеми няма да се решат през медиите. Затова възнамеряваме да поискаме среща с ръководството на Министерство на здравеопазването още в утрешния ден, след което ще оповестим адекватните факти и данни пред медиите и обществеността.

По-рано днес Министерството на здравеопазването оповести резултатите от проведения вътрешен одит в лечебното заведение, според които за година управление на новото ръководство дългът на болницата е надхвърлил 24 млн. лв.

Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност. Натрупаните просрочия надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му, се твърди в заключението на одиторите.

Резултатите от вътрешния одит стават факт, след като с решение на редовното правителство на лечебното заведение беше отпуснат заем от 35 млн. лв. Служебният екип обаче обяви, че ще преведе парите, едва след като бъде извършена проверка на актуалното състояние на болницата.

Причината за решението на кабинета "Петков" бе, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това наложи незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването.

От екипа на Асен Меджидиев обявиха, че средствата ще бъдат преведени, когато ръководството на болницата изпълни условията, определени с решението на предходното правителство от юли 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови