Александровска болница и ИСУЛ с остра реакция срещу реплика на бивш здравен министър

OFFNews 24 март 2022 в 17:42 2154 0

Снимка Александра Маркарян

Ръководствата на УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ" излязоха с остра позиция по повод изказване на д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването. По време на участието си в дискусия за кадровия дефицит в здравеопазването тя заяви, че "има болници на "командно дишане" - като Александровска и ИСУЛ", които ако ги закрият, никой няма да разбере, че ги няма".

От Александровска болница определят изказването ѝ като "необмислено, неадекватно и тенденциозно" и изтъкват, че това е най-голямата и най-старата университетска болница в страната, "в която се е осъществило практическото и академичното обучение на голяма част от елитните специалисти на българската медицина".

"Болницата винаги е заемала челна позиция според класациите на МОН за научна дейност и по време на акредитация е покривала критериите за група "елит" на институциите от категория "Медицински науки, здравеопазване и фармация", посочват от лечебното заведение, което разполага с 3 референтни лаборатории и 25 самостоятелни клиники, някои от които с уникални функции и значение за страната.

"Повечето от ръководителите на катедри към Медицински университет – София, както и основната част от координаторите на експертните съвети и комисии към МЗ по отделните клинични дисциплини са лекари и преподаватели от Александровска болница. Голяма част от тях ръководят национални медицински научни дружества и асоциации. Хиляди студенти започват своя професионален път в клиниките на УМБАЛ "Александровска",се казва още в позицията.

От началото на пандемията от COVID-19 болницата е първа линия в борбата с COVID-19, лечение на пациенти с коронавирус се извършва и в момента.  

"На това основание считаме, че нито нашият научен и практически, високообразован и тясно профилиран персонал, нито преподавателите, които в голямата си част са обучавали ексминистър Андреева, още по-малко пациентите ни заслужават граничещо с цинизъм отношение и …. изключване на „командното дишане“, изтъкват от Александровска болница.

ИСУЛ: Противопоставянето на държавни срещу частни болници не е от полза за никого

От ИСУЛ посочиха, че като бивш министър и специалист, който от години работи в здравния сектор, д-р Андреева "би трябвало по-добре от нас да е запозната, че наред с останалите звена, на територията на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намират клиники с национално значение" - Клиниката по ушно-гърлени болести, която е най-голямата в България; Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България; единствената по рода си Клиника по детска клинична хематология и онкология.

От болницата припомнят, че тези клиники осигуряват "денонощна и квалифицирана медицинска помощ на пациенти от цялата страна."

"От Института за специализация и усъвършенстване на лекарите, каквото е значението на абревиатурата ИСУЛ, са тръгнали 20 от медицинските катедри в България, като много от тях, между които Катедрата по ушно-гърлени болести, Катедрата по гастроентерология и др. все още се намират на територията на здравното заведение. Нима администратор като д-р Андреева не знае, че противопоставянето на държавни срещу частни болници не е в полза на никого, а най-малко на българските пациенти, за които уж е загрижена? Как се чувства д-р Андреева, наричайки „безполезни“, а трудът им „незабележим“ лекарите, медицинските сестри, санитарите, които в последните 2 години са денонощно на своя пост, лишавайки се от почивка, защото УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше и продължава да е НА ПЪРВА ЛИНИЯ в борбата със SARS-CoV-2?", пишат в позицията си от ИСУЛ.

От болницата са категорични, че няма да допуснат някой да подценява труда и усилията на работещите "в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови