Акад. Богдан Петрунов: БЦЖ ваксината стимулира естествения имунитет

OFFNews 03 юни 2020 в 10:32 2383 0

БЦЖ ваксината стимулира естествения имунитет затова страните, в които се прави, по-леко преминават епидемията. Това каза по БНТ акад. Богдан Перунов, водещ имунолог и алерголог.

По думите му коронавирусната инфекция е многопрофилно заболяване, което води до полиорганна недостатъчност, а БЦЖ ваксината стимулира паметовите клетки и създава трениран имунитет. 

Защитата на организма трябва да е на базата на симулиране на естествен имунитет, каза акад. Петрунов и обясни, че имуностимулаторите и имуномодулаторите са от голямо значение. Той посочи, че е особено важно да се преодолее дефицитът на витамин Д, защото е антиоксидант и също като витамин С може да унищожава възпалителните процеси в организма.

"До момента между 5 и 10% от хората по света са изградили естествен имунитет, а това е важно за създаването на ваксина", настоя Петрунов.

Антителата, които се образуват след преболедуване, не могат да бъдат основа за траен имунитет, посочи акад. Петрунов. По думите му в Китай, 6 години след първата епидемия 2002 г., са открити Т-лимфоцити, които могат да дадат имунна реакция. Ако ваксината се създаде на тази база, имунитетът може да трае 5-6 години.

Изграждането на колективен имунитет става трудно. Страните, които тръгнаха по този път - Швеция, Англия, Белгия - имат по-висока заболеваемост и смъртност, обясни акад. Петрунов.

Той коментира и епидемиологична обстановка у нас: "Очевидно от данните на Националния оперативен щаб се вижда затихване на епидемията, но броят на положителните случаи зависи от броя на изследванията."

По думите му БЦЖ ваксината стимулира паметовите клетки и създава трениран имунитет в организма. "При имунизацията с нея заболяването протича много по-леко и има малко смъртни случаи", категоричен бе специалистът.

В някои държави се правят проучвания дали тази ваксина ще има антивирусен механизъм на действие, а като цяло учените се насочват най-вече към изследването на клетъчния имунитет и по-конкретно на Т-лимфоцитите, които носят паметта на болестта, уточни той.

Т.нар. цитокинова буря - свръхреакция на имунитета, се случва само при тежко заразените пациенти. При леко и среднопротичащите няма такава свръхреакция на имунитета, каза проф. Петрунов.

Според него най-точно може да се прецени състоянието на епидемията, ако изчислим броя на положителните проби и броя на починалите. Ако редовно се правят примерно тестове на 1000 души, тогава може най-точно да се каже колко са заразените и колко са починалите, обобщи акад. Петрунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови