Адв. Мария Петрова: ''Лозенец'' не е единствената болница с такъв лукс

OFFNews 12 юни 2023 в 08:49 3953 0

Мария Петрова

Снимка Скрийншот

Мария Петрова, адвокат по медицинско право

"Лозенец" не е единствената болница, в която има такъв лукс. Чувала съм и за други. Ако разпитате, ще откриете подобен лукс." Това каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова по Нова телевизия в коментар за открития апартамент в бившата Правителствена.

Тя и бившият директор на УМБАЛСМ "Пирогов"д-р Спас Спасков коментираха скандала с луксозния апартамент.

Най-възмутителното е кратката ни памет. Преди няколко години излезе доклад, който показа, че в помещенията на бившата правителствена болница е имало видеонаблюдение и звукозаписи. Да ви припомня скандала с трансплантациите. Нищо не се случи там. Винаги е имало протести при смяната на ръководството на тази болница, коментира Петрова.

Тя обясни, че информацията за здравословното състояние на човек е чувствителна и тази информация е регламентирана. „Не може да има камери в болнични стаи и операционни без съгласието на хората”, заяви д-р Петрова.

Тя припомни скандала с трансплантациите.

Спомняте си, че излезе информация, която не беше опровергана, че висш държавен служител е прескочил реда за трансплантиране, че в тази болница са трансплантирани хора против закона, по начин, много наподобяващ търговията на органи. Между 50 и 100 фиктивни хоспитализации, с които беше точена Здравната каса. Какво се случи с всички тези случаи, попита адвокатката.

Чудовищни разкрития в болница Лозенец: Млади източноевропейци дарявали незаконно бъбреци на 'чичовци' от Япония и Израел

„В дните, в които Здравната каса е оглавявана от човек, за който преди 10 години стана ясно, че е в конфликт на интереси и е сключвал договори със свои близки, не можем да очакваме тези хора да упражняват контрол. Това е публично, плати си глобите, възстанови едни суми”, каза д-р Петрова.

„В „Пирогов” със сигурност нямаше такова нещо, поне аз докато работех”, каза д-р Спас Спасков.

Според него подобно нещо е недопустимо в една болница. Разбира се, има място, където лекарите да отпуснат.

„Документите ги има. Търсенето на документи трябва да се прави от този, който знае къде. Най-вероятно тези, които дотук са ги търсили, не знаят. Най-вероятно такива документи имат и дубъл”, коментира д-р Спасков.

„Скандалът излиза във време, в което има апетити за овладяване на Медицинския факултет на СУ. Тези скандали стават публични, защото нечии интереси са засегнати”, коментира адвокат Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!