39 нови случая на COVID-19, 14 от тях са приети в болница (видео)

OFFNews 28 април 2020 в 08:15 5267 0

Снимка Министерски съвет

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски

39 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие. От тях 14 са приети в болница. Засегнатите области са 11. Общо броят на заразените е 1387. Активните са 1107. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В София има 11 случая, от които 4-ма са в болница. Във Видин са открити - 11 души, в Пловдив - 4, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2, в Пазарджик - 2.

Две деца до 18-годишна възраст са дали положителни проби - момиче на 16 години в Благоевград и момче на 15 г. Хасково.

Трима души от медицински персонал са новозаразени - 1 лекар и 2 санитари в "Пирогов".

Излекувани са 222 души. Новите изписани са 16 души.

Двама души са починалите за изминалото денонощие - те са пациенти на болницата във Видин - жена на 77 г. и мъж на 72 г. с множество придружаващи заболявания. 58 души са починали до момента.

Към момента в болници са настанени 301 души, 39 в интезивни отделения.

София води по брой заразени - 691, 152 са в болница, 21 в интензивни отделения.

5312 теста са направени за седмица, 1128 са през изминалото денонощие.

За имунизациите

Ще бъдат правени всички ваксини - основните от имунизациите и реимунизациите. Могат да се поставят и препоръчителните, каквато е ваксината срещу ротавирусни инфекции, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Родителите, които се притесняват и решат да отложат ваксинирането на децата си, няма да бъдат санкционирани.

За парковете и планините

Организацията на движението в парковете е много добра, спазват се изискванията, няма струпване на хора. Това съществено намалява рисковете от мярката. Ако нещата продължат в същия вид, не виждаме причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще. Важно е през предстоящите празници да няма струпване пред КПП, важен е и анализът как върви заболеваемостта, коментира ген. Мутафчийски.

Домът за възрастни в с. Гара Орешец

Много внимателно се следи развитието в дома. Не виждам грешки в действията на местното РЗИ. Оптимистичен е фактът, че въпреки напредналата възраст голяма част от хората, дали положителни проби, нямат симптоми. Ако някой прояви такива, ще бъде настанен в болница. Вътреболничните инфекции са неминуеми в 70% от случаите. Никой не си въобразява, че каквито и правила да спазваме няма да има разпространение, каза доц. Кунчев. Хората, които са положителни, са отделени и с тях работи медицинският персонал, който не е инфектиран. Няма смесване на потоците, уточни той.

Кварталите "Филиповци" и "Факултета"

"Към 10 април получихме сигнал, че в две от болниците се съсредоточават пациенти от тези квартали - 30 пациенти са хоспитализирани, с 6 смъртни случая. Това фокусира вниманието ни върху тези квартали. Констатирахме, че броят на контактните от първи ред е значително по-голям от обявения от заболелите. Затова обявихме частични ограничителни мерки. До 24 април беше проведено тестване в двата квартала. Направени са над 1000 теста, 52 проби PCR, от които 17 са положителни. Установиха се 17 семейни огнища. Фамилният характер на разпространението ни позволи да контролираме процеса. Анализът показва тенденция към намаляването му в тези квартали. При изследване на втори кръг хора се установи, че няма положителни. Това ни накара да отменим карантината в кварталите", обясни директорът на Столична РЗИ д-р Пенчев.

Всички останали предпазни мерки остават в сила. Ако има взрив на заболеваемостта отново, ограничителните мерки ще бъдат още по-строги, уточни той. По думите му в другите квартали на София няма такова разпространение.

За 6 май - Ден на храбростта и българската армия

Относно това дали ще се отбележи 6 май, ген. Мутафчийски заяви, че няма да има провеждане на празника по начина, по който се е провеждал преди.

"По този въпрос не сме имали никакви разногласия с Министерство на отбраната", каза той.

"Появиха се идеи във военните училища, където курсантите не са освободени, да се съберат блокове и да проведат строй. Но по мое мнение това не е удачно. Ще има обаче форма на отбелязване. Празникът ще бъде нетрадиционно отбелязан", каза той и категорично заяви: "Парад за 6 май няма да има".

Туристическият сезон

Вчера се проведе среща на министрите на туризма в ЕС. Очакванията са да се дадат общоевропейски препоръки в този сектор. Най-големият проблем е струпването на хора, трябва да се изработят механизми това да се избегне. Има много заявки от различни страни, но конкретни решения не са взети. Имаме определени идеи, разговаряхме с представители от бранша. Идеите са насочени към късен летен сезон, коментира ген. Мутафчийски.

Капацитетът на болниците в София

433 са леглата за наблюдение на пациенти в неусложнено състояние. От тях заети са 132, свободни са 301. За пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, леглата са 167, заети са 22, свободните са 145. 10 са интензивните легла за деца, към момента заети няма. Основният поток е съсредоточен в "Пирогов", ВМА, "Александровска болница", "Св. Анна", Инфекциозна болница. В Белодробна болница също има настанени пациенти, но са в лека форма. Това показват данни на Столична РЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови