Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

2000 парамедици чакат да бъдат назначени в спешната помощ, но места за тях няма

OFFNews 21 май 2023 в 13:31 1325 1

Снимка Съюз на парамедиците в България

Цвятко Луджев - регионален представител на Съюза в Пловдив, Ива Пехливанска, председател, Георги Борисов - регионален представител в София (отляво надясно)

България има 2000 подготвени парамедици, които веднага могат да започнат работа в Спешната помощ, но щатни бройки няма. Назначени са едва 150 души, предимно в три области в страната. В останалите парамедици не се наемат или се наемат на други длъжности - санитари, шофьори и носачи. Държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, показват снижаване на смъртността при инциденти със 70%.

Това показват част от данните, изнесени на първото Общо събрание на новоучредения Съюз на парамедиците в България.

Съюзът обединява всички практикуващи парамедици. Целта му е да реши проблемите на съсловието, да популяризира професията и да помогне за справяне с дефицита на медицински кадри у нас.

"Към специалността има огромен интерес. Всеки ден ми се обаждат хора, които желаят да учат за парамедици. Но голяма спирачка е реализацията", заяви Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Според действащата нормативна уредба парамедикът не се води медицински специалист, макар че има медицинско образование, но работи в линейки и спешни отделения, понякога и сам. Парамедикът няма длъжностна характеристика, не е ясно докъде се простират правомощията му. Това го прави уязвим, защото въпреки че няма разписани правомощия, той носи отговорност.

"Ние сме първите, които пристигаме при пациента, които го спасяваме и даваме надежда, че той ще живее. Държавата ни разполага с истинско съкровище в тяхно лице и трябва да го използва", посочи Георги Борисов, регионален представител на Съюза на парамедиците в столицата. 

От съюза настояват за внедряване на парамедика в Спешната помощ.

"Необходима е промяна в различни нормативни актове. Подготвили сме предложения, но липсва приемственост между експертите, които работят по темата. В България нямаме нищо – нито правила за работа, нито длъжностна характеристика, работят без да знаят какво, но работят. И често за заплата, по-ниска от тази на шофьор", каза още Пехливанска.

Специалистите от другите медицински специалности не са наясно с това какво можем и къде могат да ни използват, изтъкнаха парамедиците. Стига се до парадокси в един град парамедикът да бъде използван само като носач, а другаде да работи в реанимация, допълниха оттам. 

Парамедиците настояват всички медицински училища у нас да подготвят за най-високата, четвърта степен професионална квалификация. Да бъдат уеднаквени образователните изисквания, парамедикът да бъде признат за медицински специалист.

В част от медицинските училища липсват и съвременни материали за подготовка на български език. Ръководствата са остарели, а спешната помощ се развива, включително с техника и набори инструменти. Които ги има и в линейките тук, но не всички знаят как да работят с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

21.05 2023 в 21:21

акхем , амиии като няма нужда, защо се обучават?

класика в жанра при зорлям държаните живо никому ненужни учебни заведения

може да нямам информация, но проблема къде е?
 
X

Подкастът на OFFNews