Ексклузивно Глиги пред OFFNews: Руската армия воюва върху трупове, украинската - по кодекса на честта

За силен имунитет: мазна риба, зеле и по-малко захар

OFFNews Последна промяна на 04 април 2022 в 11:02 1427 0

Снимка Pixabay

Мазната риба и зелевите зеленчуци са продукти, които укрепват имунната система по всяко време на годината, твърди д-р Джена Мачиоки, имунолог и специалист по хранене и диететика. Пред специализирания сайт Medical News Today тя обяснява кои храни могат да подсилят защитата на организма ни и кои да я сринат.

Имунната система не само защитава организма от инфекции, тя има важна роля във всеки аспект на психичното и физическото здраве, подчертава имунологът.

Когато работи правилно, имунитетът снижава възприемчивостта на организма към болести и инфекции, подобрява способността ни да се възстановяваме, а в случай на разболяване може да предотврати възпаление, казва д-р Мачиоки.

Продуктите, които могат да подсилят защитните способности на организма ни

„Червеникавият пигмент астаксантин, който придава розов цвят на сьомгата, пъстървата и морските дарове, има мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Астаксантинът  притежава механизми, с които може да засили и подобри имунната система“, посочва д-р Мачиоки.

Тъмнозелените зеленчуци като къдраво зеле, манголд, спанак, рукола, брюкселско зеле и броколи също попадат в този списък.

„Всички тези видове зеленчуци съдържат много полезни микроелементи като витамин А и магнезий, както и фолиева киселина, важно хранително вещество, което подпомага метилирането", казва имунологът.

Метилацията е биохимичен процес, който участва в почти всички функции на тялото ни. Метилиране е свързването на метилова група с друга молекула. Метилацията контролира отговора на стрес, как тялото преобразува храната в енергия и много други жизненоважни процеси в организма. Метилирането на ДНК е, когато към ДНК се добавят молекули, активиращи или деактивиращи някои гени. Процесът има съществено значение за имунния отговор на организма ни.

Храните, които могат да причинят хаос в имунната система и дори да ни разболеят

Според д-р Мачиоки има пет групи храни, които трябва да се избягват:

- продукти с добавена захар като десертните йогурти, енергийните напитки, готовите натуралните сокове, кетчупа и барбекю соса, гранолата и др.;

- ултрапреработени храни - всички, които издържат по-дълго без да се развалят и са по-вкусни напр. бекон, твърди сирена, бял хляб, консервирани плодове и зеленчуци, пушена риба, зърнени закуски, инстантни супи, сладолед, пилешки хапки, готови пайове и пици;

- напитки със захар - всички готови сокове, газирани безалкохолни напитки, тонизиращи напитки и др.;

- храни с високо съдържание на наситени мазнини - храни, които съдържат хидрираните масла (палмово, кокосово), сушен кокос, масло, кашкавал, сирене и др.

- обработено месо - колбаси и хамбургери и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X