За качествен сън - без телефон и телевизия преди да си легнете

OFFNews 10 април 2017 в 12:26 4278 0

Снимка Pixabay

В един идеален свят ще заспиваме в 22:00 всяка вечер и ще събуждаме освежени в 6 часа на следващата сутрин. Но не живеем в идеален свят. Замислете се кога за последен път сте спали непробудно цели 8 часа? Но дали това е оптималното количество и дали всички имаме нужда от толкова сън? Telegraph се свързва с трима експерти, които ни дават 3 съвета за качествен сън.

Създайте си навици

„Имаме нужда от около осем часа сън на нощ, но често нямаме тази възможност през цялата работна седмица. Това не е чак такъв проблем. Ако един ден спите по-малко, вземете си часовете сън следващия ден. Но не спете през деня - сънят не трябва да се заменя час за час. Младите се нуждаят от един час допълнителен сън, тоест около 9 часа, възрастните имат нужда от около 7 часа, за да си отпочинат. В комбинация с физически упражнения и здравословна храна – не яжте късно вечер и не пийте кафе следобед, лесно можете да постигнете нужната за организма ви почивка“, казва д-р Пол Кели от университета в Оксфорд.

Ограничете телевизията и компютрите

„Според мен, няма единна формула за здрав сън за всички. Всеки има свой биологичен часовник, който определя нуждата от почивка. Затова е по-важно качеството на сън през нощта. Съществуват правила на съня. Спете на тъмно и се старайте в стаята да е хладно (между 16 и 18 градуса). Не гледайте телевизия преди сън. От съществено значение е да се огранича излагането на синя светлина преди да си легнете. Ако трябва да използвате смартфон, таблет или компютър късно вечерта, опитайте се да намалите яркостта и го дръжте по-далеч от лицето си", казва Фей Лангуорти, директор в This Work.

Тествайте съня си

"Много често хората подценяват значението и въздействието на добрия нощен сън. Не си даваме сметка, че липсата на такъв засяга няколко важни аспекта – настроението, производителността, продуктивността, способността за вземане на решения и пъргавината на ума ни. Това се отразява и на външния ни вид, имунната система и апетита. Организмът ни трябва да премине през серия от цикли и фази, необходими, за да възстанови напълно функциите си. Времето за почивка, от което се нуждаем, е уникално за всеки един от нас и най-добрият начин да определим колко ние нужно е да си направим тест на съня. Лягайте си всяка вечер в един и същи час и не слагайте аларма на телефона си. Ще се наложи да започнете с по един ден в седмицата. Следете в колко часа се будите сами. Така ще разберете колко почивка ви е нужна и ще можете да определите кога да си легнете, за да се събудите навреме за работа без да се стряскате от алармата“, казва Кори Кук, експерт по качество на съня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews