Омега 3 – защо са полезни и как да ги приемаме

OFFNews 19 юни 2024 в 14:30 845 0

Омега 3

Снимка Pixabay

Омега 3

Омега 3 мастните киселини са сред най-популярните средства за поддържане функциите на мозъка и нервната система, сърдечносъдовата система, ендокринната система, костите, ставите и кожата.

Омега 3 киселините (познати като рибено масло) са съставка на храната, но съвременните продукти съдържат малки количества от тях. Дефицитът на полиненаситени мастни киселини се свързва със затлъстяване, метаболитни смущения, сърдечносъдови заболявания, понижен имунитет, депресия. Тези здравословни мазнини играят ролята на регулатор на метаболизма, имат противовъзпалителни и противоракови ефекти.

Какви са ползите?

- понижават нивата на вредните мазнини в кръвта (триглицеридите);
- намаляват трупането на плака в кръвоносните съдове;
- поддържат сърдечната функция;
- укрепват сърцето след инфаркт;
- стимулират мозъчната дейност и са добро профилактично средство срещу деменция;
- укрепват нервната система и подпомагат психичното здраве;
- поддържат добро зрение;
- облекчават симптомите на ревматоиден артрит;
- заздравяват кожата при акне и други възпалителни състояния.

Омега 3 мастните киселини имат особено благотворно влияние върху женския организъм. Те възстановяват хормоналния баланс, намаляват риска от рак на гърдата и матката, облекчават менструалните болки и потискат симптомите на менопаузата. При мъжете тези есенциални мастни киселини се препоръчват при смущение в сексуалната функция.

Как да разберем дали имаме недостиг на Омега 3?

Сyxa кожа, която се бели, дерматит, безсъние, чести промени в настроението са сред симптомите, които подсказват дефицит на Омега 3 в организма. Възможно е също да има трудности с концентрацията, чупливи нокти.

Кои храни съдържат Омега 3?

С най-високо съдържание на полиненаситени мастни киселини са различните сортове риба и морски дарове – сьомга, херинга, стриди, скумрия, сардини, аншоа, хайвер. Богати на Омега 3 са и семената от лен и чия, орехите, соевите зърна, яйченият жълтък.

Как се приемат Омега 3?

Препоръките са за прием след хранене с обяда или вечерята, за предпочитани по едно и също време всеки ден. Не се препоръчва да се взема в комбинация с лекарства, затова трябва да има определено време между приема на Омега 3 и лекарствата.

Каква трябва да е дневната доза на Омега 3?

Според препоръките на Европейската агенция за контрол на храните и лекарствата дневната доза не трябва да надвишава 5000 милиграма.
Ако добавката е включена в лечението на определено заболяване, дозировката и продължителността на приема се определят от лекуващия лекар.

Какво се случва при предозиране?

Подобно състояние е рядко срещано, но при системно предозиране се повишава рискът от кървене, вкл. от носа и венците. Сред другите последствия са повишена кръвна захар при диабетиците, ниско кръвно налягане, киселини, диария.

С какво може да се комбинира приемът на Омега 3?

Възможна е комбинация с други хранителни добавки като витамини, екстракти от растения, антиоксиданти.

За колко време се усвояват от организма?

В рамките на 24 часа Омега 3 насищат кръвта, оттам бавно се натрупват в тъканите. Достигането на оптимални нива отнема около месец. Реален ефект може да се очаква до 6 седмици.

Специалистите препоръчват приема на Омега 3 да се съчетае с диета, богата на полиненаситени мастни киселини. Така ефектът ще е по-добър и по-траен.

Статията има само информативна цел и не замества консултацията със специалист.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16