Конопено масло – природно средство срещу болка и стрес

OFFNews 26 юли 2021 в 14:37 5148 0

Темата за конопеното масло става все по-интересна за широкото общество. Въпреки вече наличната информация все още има разнопосочни мнения дали то е полезно и крие ли рискове. Много хора се опасяват от това, че има ефект на психоактивно вещество и го бъркат с канабиса. По тази причина ще разгледаме какво всъщност представлява по-надолу.

Какво е конопено масло?

То е естествен продукт, с растителен произход, който се извлича от стъблата и цветовете на конопа. Под коноп се има предвид група растения, из между които от всеки вид се извлича масло. Смята се, че този тип конопено масло обаче е най-добре балансираното природно масло, от към съставки. Конопът се използва предимно с промишлена цел се нарича индустриален коноп. От него се правят конопена хартия, дрехи и др., и въпреки това в много страни отглеждането му и употребата в различни сфери е забранена. Причината е, че в съставът му се съдържа неизвестно количество психоактивни съставки или т.нар. тетрахидрокарабинол – THC. Употребата на това растение, което съдържа толкова психоактивни съединения, се смята за злоупотреба с наркотик, и заради това регулацията е специфична.

Редно е да кажем, че в CBD масло не се съдържат психоактивни съставки и то няма ефект на наркотик или друга част от дрогите. Cannabis Sativa е латинското наименование на т.нар индустриален коноп, който се получава след студено пресоване на семената на конопа (въпреки, че масло може да се добие от цялото растение, но в семената има най-концентрирано съдържание). Чистият продукт има зеленикав цвят и мирис и вкус на орех. Смята се, че и двете не са особено приятни и по тази причина след преработка, т.е. рафиниране, цветът става почти безцветен, а вкусът е силно убит. Рафинирането е нужно не само заради търговския вид на продукта, но и с цел по-дълго да бъде запазен. Смята се, че нерафинираното конопено масло има много кратък срок на годност, след което се разваля. Въпреки това то има по-силен ефект и много хора предпочитат да го закупуват и използват в този вид. Спецификата е в начина на съхранение, което изисква да е в специални контейнери с определена температура и на тъмно. Тогава хората закупуват малки количества с цел превенция на развалянето.

Рафинираното масло има по-дълъг срок на годност, но за сметка на това в процеса на обработка губи голяма част от полезните си съставки.

За какво най-често се използва конопеното масло?

Отговорите са много, затова ще се спрем на двете неща, заради които най-често е закупувано, а именно справяне с болката и стреса.
Много пациенти със заболявания, които се изразяват в хронична болка споделят, че маслото помага за потушаването ѝ и това повишава освен качеството им на живот, така и физиологичните показатели, които се подобряват без намесата на химични лекарства.

Официално е установено, че маслото има неврозащитна функция. Тя се изразява във факта, че канабиноидите защитават мозъчните клетки, а с това подобряват и цялата мозъчна дейност. Доказано маслото повлиява заболявания като Синдром на Пaркинсон, деменция, Синдром на Алцхаймер и др. състояния и болести, които се включват в клъстера на неврогенеративните разстройства. При установяването им пациентите започват да приемат конопеното масло и състоянието значително се подобрява или овладява.

Освен това то благоприятства функциите на нервната система и без наличие на заболявания като намалява тревожността, подобрява съня и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews