Изял си парче пица? Сега тичай!

Диетолози от Великобритания настояват за въвеждане на нова маркировка върху етикетите на храните

OFFNews 11 декември 2019 в 17:17 3130 0

Снимка Pixabay

Британски учени смятат, че производителите на храни трябва да посочват на етикета какво физическо натоварване е необходимо за изгарянето на калориите, които съдържа дадения продукт, съобщава Би Би Си.

Ако човек види, че са му нужни 4 часа бързо ходене, за да изгори калориите от парче пица, а след изядено блокче шоколад са му необходими 20 минути бягане, ще се отнася по-внимателно към избора си на храна, казват специалистите по хранене и диететика на Острова.

Наличието на подобно предупреждение на опаковката ще застави хората да ограничат нездравословната храна, убедени са авторите на идеята. Тяхната цел е хората да си изработят навик за консумация на здравословна храна и по този начин да предотвратят затлъстяването.

Учените от университета Лъфбъроу анализирали 14 изследвания, преди да достигнат до заключението, че подобна маркировка може да бъде ефективна за снижаване на ежедневното потребление с 200 калории. За нормалното функциониране на мъжкия организъм се изискват 2500 калории дневно, а за женския 2000 калории.

Излишните калории водят до затлъстяване, тъй като се отлагат под формата на мазнини. Натрупването на мазнини е факт дори при леко преяждане пред деня.

Според изводите на изследването, публикувано в медицинското издание Journal of Epidemiology and Community Health, въвеждането на тази нова система за обозначаване на ефекта от храните може да доведе до снижаване на затлъстяването сред населението на Великобритания.

По думите на ръководителя на изследователския екип Аманда Дейли много хора ще бъдат силно изненадани колко физически упражнения са им нужни, за да изгорят калориите, които се съдържат в някои вредни храни. "Ако си купите шоколадов мъфин, трябва да знаете, че той съдържа 500 калории. Това са около 50 минути бягане", казва тя.

"Определено не е въпрос на диета. Хората трябва да разберат, че поглъщайки различни продукти, те се сдобиват с излишна енергия и тогава могат да се замислят искат ли да изгубят два часа, за да изгорят калориите от парчето шоколадова торта? Струва ли си изобщо да го консумират?", казва Аманда Дейли.

Кралското общество по публично здравеопазване във Великобритания иска подобна маркировка да бъде въведена възможно най-скоро. Експертите смятат, че потребителите биха одобрили подобна стъпка.

"Дори малки промени могат да повлияят осезателно на потреблението на калории и намаляването на теглото като краен резултат", се казва в изявление на организацията.

Диетолозите се надяват, че поне една от хранителните компании ще постави подобна маркировка на опаковките на стоките си, за да бъде проследен ефектът върху потребителите.

Инициативата обаче има и критици. Том Куин, представител на организацията Beat, която се занимава с хранителните нарушения, смята, че подобна маркировка може да има негативно влияние върху хората, които страдат от хранителни разстройства като анорексията, дори и на тези, които са предразположени към подобни разстройства.

"Знаем, че много хора с хранителни разстройства се подлагат на прекомерни физически натоварвания, затова подобни инструкции колко трябва да спортуваме, за да изгорим поетите калории, може да влошат състоянието им", казваТом Куин.

Обществените дискусии в страната продължават. Над 2/3 от населението на Великобритания страда от затлъстяване или наднормено тегло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови