Интелигентна превръзка лекува инфекции

Лора Костова 07 април 2022 в 13:42 5522 0

Снимка Pixabay

Учени от швейцарската лаборатория Empa създадоха нов, по-ефективен начин за лечение на рани. Те използват превръзки, които реагират на възпалението и освобождават антимикробните средства само когато наистина е необходимо.

Основният проблем, с който се сблъскват лекарите при работа с рани, е, че е невъзможно да се каже предварително дали те ще могат да заздравеят нормално или бактериите ще проникнат в увредената тъкан и ще причинят възпаление. За предотвратяване на възможни усложнения се използват дезинфектанти или антибиотици.

Но прекомерното лечение с тях понякога може само да влоши нещата. Неоправданото използване на антибиотици провокира появата на мултирезистентни микроби, които причиняват заболявания, много по-трудни за лечение.

Този проблем се решава с "умна" превръзка, в която е скрито лекарството. То е в състояние да реагира автономно на промените в околната среда и да се "освободи" в точното време. Като маркер е избран отдавна известен ефект - повишаването на температурата при възпаление на раната.

За целта учените са разработили специална смес от полимери, която остава твърда по време на съхранение и контакт с кожата при нормални температури (32-34ºС), но когато температурата се повиши до 37°C и повече, става по-мека. От тази смес е направена мембрана, която държи лекарствата. Тъй като полимерът се втвърдява отново, когато кожата изстине, такава мембрана може да бъде използвана многократно и да е достатъчна за около 5 приложения.

Сега изследователите искат фино да настроят материала, така че да реагира по-точно дори на малки промени в температурата, което означава, че лечението ще започва по-бързо и ще спира, когато се постигне желаният ефект.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!